motherboard, electronics, chips

Dijelovi i funkcije matične ploče

Zašto je matična ploča važna i koje su zapravo njezine funkcije? Matična ploča je zapravo temeljni dio stolnog ili prijenosnog računala. Njezina je uloga povezivanje svih dijelova računala; procesora, memorije, tvrdih diskova i ostalih dijelova izravno ili putem kabela. Matična ploča montirana je unutar kućišta, a unutarnje komponente povezuje priključcima. Bez matične ploče niti jedna komponenta ne bi mogla funkcionirati i za dobar rad računala nužna je potpuna funkcionalnost matične ploče.

Sada kada znamo čemu služi matična ploča, važno je znati i od kojih se dijelova sastoji. Budući da se radi o osnovnom alatu za rad računala, nije zgorega upoznati se s detaljima i naučiti koji su dijelovi neophodni da bi matična ploča uopće funkcionirala

Važni elementi matične ploče

Na matičnoj ploči mogu se naći različite komponente, a sve ovisi o njezinom dizajnu, gustoći i opremi. Tako na matičnoj ploči možete naći komponente kao što su utor za procesor, napajanje za procesor, brojač, sat stvarnog vremena i baterija, BIOS, skup čipova, sistemska sabirnica utori za memorijske module, utori za sustave sabirnica, kontrolor masovne pohrane, procesor tipkovnice, priključci za napajanje računala, priključci ventilatora…

Centralna procesorska jedinica – CPU ili procesor je mozak računala, glavni čip na računalu odgovoran za izvođenje svih zadataka. Upućuje na druge komponente računala što da rade, prema instrukcijama koje mu šalju programi (softver) pokrenuti na računalu.

Skup čipova ili chipset – svaka matična ploča ima chipsetskup čipova preko kojih mikroprocesor, radna memorija i ulazno-izlazni uređaji međusobno komuniciraju i razmjenjuju podatke. Chipset određuje tip mikroprocesora koji matična ploča podržava, vrstu i količinu RAM-a koja se može ugraditi, kao i vrste vanjskih uređaja, ali i unutarnjih kartica za proširenje s kojima matična ploča može raditi. Smješten je oko sredine matične ploče jer sve komponente računala komuniciraju preko chipseta. Većina modernih chipseta sastoji se od dvaju glavnih čipova a, to su: northbridge i southbridge (sjeverni i južni dio).

RAM- radna ili glavna memorija (Random Acces Memory) služi za privremenu pohranu podataka, stanja i programa. Glavna memorija ili RAM ubacuje se u odgovarajuće utore. RAM utori se koriste za povezivanje RAM-a u računalni sustav. Utor za napajanje je dio matične ploče koji služi za napajanje električnom energijom računalnog sustava kako bi se mogao pokrenuti i obavljati svoje funkcije.

Osnovni ulazno/izlazni sustav ili BIOS

BIOS ili Basic Input-Output System.” instaliran je u čipu matične ploče svakog računala i svaki put se pokreće pokretanjem računala. Odgovoran je za podizanje svih hardverskih komponenti računala te brine da svaka od hardverskih komponenti radi ispravno. BIOS šalje informaciju dijelu računala koji je zadužen za podizanje i uključivanje operativnog sustava.

Sučelja – služe za povezivanje vanjskih uređaja s računalom. Postoje vanjska i unutarnja sučelja . Na primjer, za proširenje dodatnih vanjskih sučelja, kao i za povezivanje unutarnjih pogona ili uređaja za pohranu podataka (tvrdi diskovi ili prijenosni elementi za pohranu).

Ventilator ili hladnjak – kako bi CPU i ostale komponente ispravno radile, moraju se hladiti pomoću hladnjaka, a topli zrak mora biti odveden, budući da se toplina stvara dok je računalo uključeno. U tu svrhu, u računala se ugrađuju ventilatori, koji se preko pin spojeva povezuju na napajanje.

Od ostalih komponenti dobro je spomenuti utore za napajanje te utore za tipkovnicu i miš.

Vrste i oblici matične ploče

Matične ploče se danas proizvode u četiri različita formata. Mini-ITX je najmanji format i obično ga koriste slabija uredska računala. Za snažnija računala bolji j e izbor MicroATX dok je ATX format namijenjen vrlo jakim uređajima. Najveći uobičajeni format je Extended ATX. Ove matične ploče koriste se pri izgradnji poslužitelja ili snažnih sklopova za mining kriptovaluta. Mogu sadržavati više od 4 PCI-E x16 utora što znači da vam za to treba i vrlo veliko kućište.

Zaključak: Koju matičnu ploču kupiti ovisi o izboru procesora, grafičke kartice ali ponajprije ovisi o vašim zahtjevima. Svakako si prije kupovine postavite par pitanja, za što ćete koristiti svoje računalo, hoćete li koristiti zahtjevne grafičke programe, hoćete li uparivati više grafičkih kartica i koliko tvrdih diskova ćete koristiti. Dobro razmislite za što ćete koristiti, ali kao i kod svake kupovine, ulog u kvalitetu je dugoročno puno isplativiji i manje podložan kvarovima. Jer dođe li do kvara, računajte da je popravak matične ploče ipak skup, nerijetko i sa vrlo neizvjesnim ishodom o čemu smo pisali u jednom od prvih blogova Matična ploča kako popraviti.

I na kraju napominjemo da i najkvalitetnije i najskuplje računalo i matičnu ploču treba redovito održavati i čistiti od prašine i samo tako ćete joj produljiti životni vijek i zaštiti od skupih kvarova.

Računalo vam šteka, niste sigurni što mu je, sumnjate li na kvar stojimo na raspolaganju, a popis naših usluga možete vidjeti OVDJE

motherboard