system, web, news

Mogu li ukloniti negativne recenzije s Google Business Profila

Svaki ozbiljan poduzetnik svjestan je važnosti prisutnosti na internetu i zna da je otvaranje Google Business Profila iznimno važno za njegovo poslovanje. O lokalnom SEO-u i važnosti otvaranja Google Business Profila pisali smo u jednom od prošlih blogova KAKO KREIRATI LOKALNI SEO. Ono što Google Business Profile nudi je i mogućnost da vaši kupci ili klijenti ostave recenziju. Super je kada su recenzije dobre, tada ide sve po planu jer vaša tvrtka, ako ništa drugo, na Google-u ima dobru reputaciju, a dobra reputacija donosi i nove kupce. No, kako postupiti ako kupac na Google-u ostavi negativnu recenziju za vašu tvrtku? Statistike pokazuju da nekoliko negativnih recenzija i te kako mogu ugroziti ugled vaše tvrtke, pogotovo ako se negativne recenzije ističu među rezultatima pretraživanja.

Ostavljena je negativna recenzija? Budite hladnokrvni i profesionalni

Primijetite li negativnu recenziju nikako nemojte ulaziti u konflikt s korisnikom. Kao i na pozitivnu recenziju, što brže odgovorite i na negativnu recenziju na profesionalan način te pokažite da vam je stalo da riješite problem. Time ćete i drugim korisnicima dati do znanja da vam je stalo do klijenta i do njegovog mišljenja, pa makar ono bilo i negativno. Ali što učiniti ako se negativne recenzije počnu gomilati?

Kako utvrditi da su negativne recenzije lažne?

Ovo je i najčešće pitanje koje muči mnoge vlasnike tvrtki. I odgovor je – teško. Treba imati na umu da je uklanjanje negativnih recenzija s Google Business Profila vrlo izazovno, budući da Google ima politiku koja štiti autentičnost recenzija. Smatrate li da je recenzija lažna ili da krši smjernice za recenzije, možete prijaviti Google-u na način da kliknete na tri točke pored ostavljene recenzije te odaberite Prijavite kao neodgovarajuću.

Jedna od opcija je i provjera imena i računa e-pošte korisnika s imenima i ostavljenim računima vaših klijenata. Smatrate li da je događaj izmišljen, možete odgovoriti i na način da komentar smatrate vrlo ozbiljnim ali da takav slučaj incidenta ili neželjenog slučaja kod vas nije zabilježen.

Kako izbjeći negativne recenzije i ostvariti dobru reputaciju na internetu?

Protiv mnoštva negativnih recenzija možete se boriti i na način da zatražite pozitivne recenzije od vaših zadovoljnih klijenata. Ovakav pristup možete proširiti među svojim stalnim klijentima koji vam se uvijek rado vraćaju.

Smatrate li da su recenzije neopravdane ili štetne, možete se posavjetovati s pravnikom ili stručnjakom za reputaciju na internetu koji pomoću raznih alata prati i analizira online aktivnosti te pomaže u podizanju online reputacije tvrtke ili brenda.

Važno je istaknuti da Google ima stroge smjernice o dopuštenim ili nedopuštenim praksama u vezi recenzija. Svaki pokušaj manipulacije, kao što su lažne recenzije ili pokušaji uklanjanja legitimnih recenzija mogu rezultirati sankcijama. Najbolje za vašu tvrtku je da recenzijama upravljate profesionalno i transparentno kako biste izgradili pozitivan online ugled.

Kako transparentno upravljati Google recenzijama?

  • Pravilno odgovarajte na recenzije
  • Bez obzira na to je li pozitivna ili negativna, odgovarajte profesionalno. Na pozitivne se zahvalite, a na negativne reagirajte brzo.
  • Zadržite profesionalni ton, a sa stalnim klijentima održavajte redovitu komunikaciju koja podrazumijeva i ostavljanje recenzija na vašoj web stranici i Google Business Profilu.

Imate li nedoumica oko otvaranja Google Business Profila, bojite li se negativnih recenzija ili imate nekih drugih pitanja oko poboljšanja prisutnosti na internetu, stojimo na raspolaganju a pisati nam možete i ovdje promoviram/kontakt

Dijapazon naše djelatnosti možete pogledati ovdje – servisiram.hr , a popis usluga za servis računala možete pogledati na ram-servis/usluge

google business