recycling, container, bin

Gdje baciti neispravno računalo?

UVOD: Računalo Vam se pokvario do te mjere da je popravak neisplativ i preporuka je Vašeg servisera da Vam je isplativije kupiti novi uređaj. No, pitate se gdje sa starim laptopom, što učiniti s njim i možete li ga nekome ustupiti ili ga prodati u dijelove.
U nastavku ćemo Vam pojasniti gdje možete baciti stari laptop, može li ga se iskoristiti, odnosno mogu li se i kako iskoristiti njegovi dijelovi.

Prije svega važno je zapamtiti: Stara računala, bilo da se radi o prijenosnim ili stolnim računalima i njihovim dijelovima nikako nemojte bacati u smeće i miješati ga s komunalnim otpadom jer onečišćuje okoliš i ugrožava zdravlje ljudi. Ako ga se baš želite riješiti obavezno odnesite svoje računalo u reciklažno dvorište!

Pohranjivanje elektroničkog otpada

Osim kućanskih aparata, elektronički otpad podrazumijeva i stare laptope te stolna računala i svakako ih treba odgovorno zbrinuti kako bi se spriječilo onečišćenje okoliša i ugroza na zdravlje ljudi. Prilikom zbrinjavanja starog računala svakako trebate pripaziti na propise i smjernice o odlaganju elektroničkog otpada i njegovom recikliranju. U Hrvatskoj je sustav gospodarenje elektronskim i elektroničnim otpadom (EE) uspostavljen 2007. godine, a sakupljanje i recikliranje elektroničkog otpada obavlja se putem elektroničke mreže obrađivača EE otpada.

Kako mogu zbrinuti neispravno računalo?

Sakupite svu staru aparaturu koju želite zbrinuti, a bez obzira bacate li jedno ili više računala napravite sljedeće korake:

• Isključite uređaje: Obavezno ih odspojite iz električne mreže •

  • Obrišite sve podatke: Brisanje podataka se podrazumijeva želite li očuvati Vašu privatnost. To se može učiniti pomoću specijaliziranih programa za brisanje podataka o čemu ćemo pisati u jednom od sljedećih blogova
  • Pohranite baterije: Ako Vaši uređaji imaju baterije, obavezno se posebno pobrinite za njihovo zasebno pohranjivanje i zbrinjavanje, jer se baterije najčešće smatraju opasnim otpadom!

• Obratite se najbližem reciklažnom dvorištu: U reciklažnom dvorištu će komponente odvojiti i pravilno ih obraditi i odložiti. Popis reciklažnih dvorišta u Zagrebu možete potražiti OVDJE


• Neispravno računalo možete ponuditi i tvrtkama ili servisima koji prikupljaju komponente te obnavljaju stara računala.

Odgovorno postupanje s elektroničnim otpadom ključno je za očuvanje okoliša i zdravlje ljudi. Ako su Vaši uređaji još uvijek funkcionalni razmislite o njihovom doniranju ili prodaji. Dijelove starih računala koriste se u proizvodnji obnovljenih računala. A kako to izgleda u radionicama kod vodećeg proizvođača obnovljene tehnike možete pogledati OVDJE .

Zašto su obnovljena računala isplativa

Prije nego li se odlučite za kupovinu novog računala dobro razmislite koje su Vaše potrebe i za što ćete koristiti svoje računalo. A još ako Vam je budžet skromniji, tada bi kupovina obnovljenog računala mogla biti korisna. O prednostima i nedostacima kupovine novih i obnovljenih (refurbished ) računala pisali smo u jednom od prošlih blogova ISPLATI LI SE ULOŽITI U OBNOVLJENO RAČUNALO.

Kupovinom obnovljenih (refurbished) računala pridonosite ekološkoj održivosti i smanjenju elektroničnog otpada.
Svakako pripazite da obnovljeno računalo kupujete kod provjerenih proizvođača. Obnovljena računala možete nabaviti i kod nas preko našeg partnera TECHSAVERS koji je među vodećim proizvođačima obnovljene tehnike, a ponudu možete pogledati OVDJE.