computer, hard drive, miniature figures

Kako zaštiti svoj PC?

UVOD: Današnje vrijeme ne možemo zamisliti bez računala, a što ga više koristimo iznimno nam je važna njegova brzina kao i mogućnosti koje računalo ima. Želite li poboljšati rad svog računala, koristiti ga za video igre, grafike ili video produkciju, njegove performanse možete poboljšati ugradnjom novih komponenti.

Što su komponente računala?

Komponente ili dijelovi računala su svi fizički dijelovi ili hardver koji čine računalo te im omogućuju da računalo izvršava različite zadatke. Svaka komponenta ima svoju ulogu, a zajedno rade kako bi računalo funkcioniralo.

Osnovne komponente računala su:
• Centralna procesorska jedinica (CPU) – CPU obavlja matematičke i logičke operacije, kontrolira rad ostalih komponenti i izvođenje računalnih operacija
• Matična ploča – njezina je uloga povezivanje svih komponenti računala, a na njoj se nalaze priključci za CPU, RAM, grafičku karticu, tvrdi disk te za druge periferne uređaje.
• RAM – brza privremena memorija koja čuva podatke koje računalo koristi, ubrzava rad računala omogućujući istodobno pristup podacima i aplikacijama
• Tvrdi disk (HDD/SSD) – pohranjuju podatke, HDD ih čuva, dok SSD koristi memorijske čipove za brži pristup podacima
• Grafička kartica (GPU) – obrađuje grafiku i prikaz slike na monitoru
• Napajanje (PSU) – pretvara električnu energiju iz zidne utičnice u odgovarajuću potrebnu za rad računala
• Kućište računala – okvir koji štiti i čuva unutarnje dijelove računala od fizičkih oštećenja
• Mrežne kartice – omogućuju povezivanje računala s mrežom, putem žičane (Ethernet) ili bežične (Wi Fi) mreže
• Optički uređaji – uređaji poput DVD-a ili Blu Ray čitača koji omogućuju čitanje i pisanje optičkih diskova
• Zvučna kartica – omogućuje računalu reprodukciju zvuka i snimanje zvuka putem mikrofona ili drugih uređaja.
• Ulazni uređaji – tipkovnica, miš, gamepad, odnosno svi uređaji koji korisniku omogućuju interakciju s računalom
• Izlazni uređaji – monitor, zvučnici, pisači, odnosno svi uređaji koji prikazuju ili ispisuju informacije koje računalo obrađuje
• Periferne komponente – dodatni uređaji poput web kamera, USB uređaja i drugih koji se mogu povezati s računalom

Zašto je zaštita komponenti računala važna?

Zaštitom dijelova računala važna je kako bi vaše računalo funkcioniralo i trajalo što dulje. Računalo možete zaštiti na nekoliko načina:

Vodite računa da računalo ne bude u blizini nepoželjnih osoba, a za otkrivanje problema i kvarova ne bi bilo loše instalirati alate za praćenje performansi.

Ako možete napravite i sigurnosnu kopiju BIOS-a kako biste se zaštitili od nepoželjnih promjena u postavkama, a ako koristite vanjske uređaje kao što su USB stickovi provjerite ih na prisutnost malwarea prije nego što ih povežete s računalom.

Čišćenje računala od prašine: O čišćenju računala od prašine pisali smo ranije u nekoliko navrata TEMELJITO ČIŠĆENJE RAČUNALA /ZAŠTO JE VAŽNO . No uvijek vrijedi napomenuti da redovitim čišćenjem računalo štitite od pregrijavanja i od puno skupljih kvarova.

Napajanje: Kvalitetno napajanje (PSU) s niskim naponskim nivoima i zaštitom od prenapona može zaštititi osjetljive komponente kao što su matična ploča, CPU i GPU od štetnih naponskih fluktuacija.

• Provjetravanje ventilatora i rashladnih uređaja koji pomažu u održavanju niskih temperatura komponenata .

Instaliranje i ažuriranje protuvirusnih i antimalware programa te aktiviranje vatrozida o čemu smo također ranije pisali KAKO ZAŠTITI RAČUNALO OD VIRUSA – ovime štitite sustav od zlonamjernih programa, a aktiviranjem vatrozida blokirate nepoželjne mreže. Računalo ćete zaštiti i korištenjem snažnih lozinki, a koje je poželjno koji put i promijeniti kako biste što bolje računalo osigurali od neovlaštenih pristupa.

Backup podataka: Redovito izradite sigurnosne kopije važnih podataka kako biste se zaštitili od gubitka podataka uslijed kvara hardvera ili zlonamjernih napada.

Redovito održavajte svoje računalo i s vremena na vrijeme provjerite komponente kako biste se uvjerili da rade ispravno.

• Redovito održavanje: Periodično provjeravajte i servisirajte komponente kao što su HDD/SSD, RAM, grafička kartica, i ventilatori kako biste osigurali da rade ispravno.

• Educirajte se: Edukacija o sigurnosnim rizicima i najboljim praksama igra ključnu ulogu. Naučite kako prepoznati prijevare i sumnjive e-poruke te budite oprezni pri preuzimanju i otvaranju datoteka s interneta.

Pravilna briga i zaštita vašeg računala pomažu produžiti njegov životni vijek i očuvati vaše podatke od gubitka ili krađe.

Gdje nabaviti dijelove računala?

Želite li nadograditi svoje računalo i zatrebate li dijelove, možete ih nabaviti u bolje opremljenim fizičkim ili internetskim računalnim trgovinama. Također možete posjetiti i web stranice renomiranih proizvođača, a dijelove često možete nabaviti i kod lokalnih servisera za popravak računala.

Niste sigurni u rad svog računala, sumnjate da vam je računalo pokvareno ili samo ga samo želite nadograditi ili zamijeniti komponente, slobodno nam se obratite, a popis naših usluga možete pogledati na RAM-SERVIS/USLUGE