laptop, wordpress, wordpress design

Kako odabrati idealan laptop po mjeri?

Godišnji odmori su polako pri kraju i vrijedi se pripremiti za jesen. Ovo posebno važi za učenike i studente, no i poslovni ljudi vole pripreme za nove izazove nakon zasluženog odmora. To podrazumijeva kupovinu novog uredskog materijala, udžbenika, bilježnica. A ako s Vašim laptopom više niste zadovoljni iii svom učeniku ili studentu želite kupiti novi uređaj koji će samostalno koristiti – sada je vrijeme za to!

No, potrebe i preferencije kod svakog su različiti i odabir laptopa je vrlo važna odluka. U nastavku opisujemo nekoliko ključnih faktora na koje trebate pripaziti prilikom odabira laptopa.

 • Namjena: Za što ćete koristiti laptop je prvo pitanje koje si morate postaviti. Ako je potreban za osnovne zadatke poput surfanja po internetu, e-pošte i obrade teksta, laptop s osnovnim performansama će Vam vjerojatno odgovarati. Planirate li na njemu raditi, obrađivati grafiku, video, igrati se ili programirati trebat ćete laptop s većim performansama.
 • Performanse: Ovisno o vašim potrebama, odaberite laptop s odgovarajućim procesorom (CPU), količinom radne memorije (RAM) i grafičkom karticom. Više performanse su potrebne za složene zadatke kao što su uređivanje videozapisa i igre.
 • Veličina i težina: Veličina ekrana i težina laptopa bit će važni faktori ako planirate putovati s ili ga nositi svakodnevno. Manji laptopi su prenosiviji, ali veći ekran može poboljšati produktivnost.
 • Rezolucija ekrana: Visoka rezolucija ekrana omogućava jasniji prikaz slika i teksta. Ako planirate raditi na projektima koji zahtijevaju precizan prikaz, razmotrite laptop s visokom rezolucijom ekrana.
 • Pohrana: Odaberite laptop s dovoljno prostora za pohranu Vaših datoteka, aplikacija i medija. Tvrdi diskovi (HDD) pružaju više prostora, dok solid-state diskovi (SSD) brže izvršavaju zadatke. Ovo je vrlo važno – jer prilikom kvara ili neke druge nepredvidivosti svoje vrijedne podatke poput radne dokumentacije ili važnih radova možete zauvijek izgubiti!
 • Trajnost baterije: Ako često koristite laptop na putu, tada je duže trajanje baterije vrlo važna stavka pri kupnji laptopa. Preporuka je da svakako prilikom kupovine provjerite specifikacije za procijenjeno trajanje baterije.
 • Operacijski sustav: Odaberite operacijski sustav koji Vam je najpoznatiji za korištenje. Najpopularniji su Windows, macOS i Linux.
 • Povezivost: Provjerite koliko USB portova, HDMI priključaka, utora za memorijske kartice i drugih povezivih opcija laptop nudi.
 • Cijena: Postavite svoj proračun i potražite laptop koji odgovara Vašim potrebama unutar raspona cijena koje ste si zadali.
 • Recenzije : Prije konačne kupnje, pročitajte recenzije i ocjene različitih modela laptopa kako biste dobili dojam o performansama, pouzdanosti i zadovoljstvu korisnika.

Ako primijenite sve faktore koje smo naveli, Vaša će kupovina biti uspješna. No, vrlo važna stavka je i kakvo računalo kupiti – novo ili obnovljeno, odnosno neki često govore i rabljeno? Ova odluka ovisi ipak o Vašem budžetu, potrebama i prioritetima. A kako biste donijeli ispravnu odluku navest ćemo prednosti kupovine novih i rabljenih računala.

Prednosti kupovine novog računala

 • Nova računala dolaze s najnovijim komponentama i tehnologijama, pružajući bolje performanse
 • Novi računala dolaze s dužom garancijom i podrškom, što Vam pruža veću sigurnost.
 • Možete birati između različitih modela, konfiguracija i dodatnih opcija kako biste prilagodili računalo Vašim potrebama.

Ali nova računala su i skuplja, a njihovom kupovinom pridonosite povećanju proizvodnje elektroničkog otpada. Zato nemali broj korisnika sve češće kupuje obnovljena računala.

Prednosti kupovine obnovljenog računala

O prednostima kupovine obnovljenog računala pisali smo ranije u jednom od naših blogova ISPLATI LI SE ULOŽITI U OBNOVLJENO RAČUNALO, ali vrijedi ponoviti da je glavna prednost prilikom kupovine obnovljenih računala niža cijena što je idealno ako ga kupujete za Vašeg učenika ili studenta.

 • Vrlo je važno napomenuti da obnovljeno računalo nije rabljeno računalo koje možete kupiti preko oglasnika. Obnovljena računala prolaze testiranje, servis pa i ugradnju novih komponenti kako bi bila kvalitetnija i radila ispravno.
 • Obnovljena računala su ekološki prihvatljiva, što znači da kupovinom obnovljenog računala smanjujete elektronički otpad i pridonosite održivosti i očuvanju okoliša.

Na stranicama proizvođača software možete pogledati minimalne i optimalne konfiguracije koji je proizvođač naveo AUTODESK.COM

Ponudu obnovljenih računala možete vidjeti na stranicama našeg partnera TECHSAVERS, a kupiti ga možete i kod nas. Želite li znati više o ponudi i prednostima obnovljenih računala, slobodno nas kontaktirajte na ram-servis/kontakt .