pc, computer, laptop

Računalo se pali ali nema slike

Da bi računalo što više trajalo morate ga redovito održavati i čistiti od prašine. No u zadnje vrijeme naši klijenti se žale i na probleme s grafičkim karticama. Često se žale da se računalo upali, ali nema slike. Ovo se posebno odnosi na vlasnike stolnih računala. Nerijetko nas pitaju kako se čisti grafička kartica, koliko često se ona mora čistiti, da li ju čistiti izvan kućišta i slično.

Zašto je važno grafičku karticu održavati čistom?

Uloga je kućišta da štiti komponente vašeg računala od većeg sloja prašine, tekućine i drugih nečistoća koje mogu oštetiti računalo. No na vašem GPU prašina se nakuplja tijekom vremena, a kao posljedica nakupljene prašine su neučinkoviti ventilatori koji se pregrijavaju i mogu oštetiti računalo. Grafička kartica održava se redovitim čišćenjem računala, a zašto je čišćenje računala važno pojasnili smo u jednom od ranijih blogova TEMELJITO ČIŠĆENJE RAČUNALA/ZAŠTO JE VAŽNO?

Načini čišćenja grafičke kartice

Grafičku karticu možete očistiti na više načina. Prvi je osnovni način .Usmjerite komprimirani zrak tako da možete ispuhati svu prašinu koja je pala u računalo ili na druge komponente iz kućišta. Bitno je da prije čišćenja i otvaranja računala, računalo isključite iz napajanja.
Ovo je jednostavan i neinvazivan način i možete ga i sami raditi dovoljno često, pogotovo ako se vaše računalo svakodnevno izlaže velikoj prašini.

Dubinsko čišćenje grafičke kartice

Ovdje se radi o kompliciranijem načinu, a kartica se kompresorom čisti izvan kućišta. To se obično radi prilikom zamjene termalne paste koja je također jako bitna prilikom održavanja vašeg računala, a o njezinoj važnosti pisali smo također u jednom od prošlih blogova. ŠTO TREBATE ZNATI O TERMALNOJ PASTI I KAKVA JE NJEZINA ULOGA. Na tržištu su različite vrste termalnih pasta i svakako je dobro pripaziti da ona bude kvalitetna. Na ovom linku se možete podsjetiti koju vrstu termalne paste mi najčešće koristimo TERMALNA PASTA/KADA JU MIJENJATI
Tvrdokorna prljavština u računalu čisti se štapićem namočenim u alkohol. Tako čisti se i stara termalna pasta.
Nakon što se sve osuši, dijelovi se vraćaju u kućište, kartica testira, a računalo ponovno sastavlja i instalira.

NAPOMENA:
Za čišćenje grafičke kartice nikada nemojte koristiti vodu i nemojte ju rastavljati više nego što je potrebno. Ovaj način je puno opipljiviji i kompliciraniji i preporuka je da temeljito čišćenje grafičke kartice vašeg stolnog računala obavi vaš serviser
!

Dubinsko čišćenje računala osobito je učinkovito ako koristite već rabljenu karticu!

Koliko često treba čistiti grafičku karticu računala?

Jednoznačan odgovor ne postoji. No preporuka je računalo čistite jednom godišnje. Redovitim čišćenjem, održavanjem i zamjenom termalne paste, štitite vaše računalo i produljujete mu životni vijek.

Računalo vam šteka, bojite se da je problem u grafičkoj kartici ili u nekom drugom kvaru, javite nam se. Popis naših usluga možete vidjeti ovdje: RAM-SERVIS/USLUGE https://ram-servis.hr/usluge/