hacker, hacking, computer

Kako zaštiti računalo od virusa

Danas internet koristimo u svim sferama našeg života. Na internetu tražimo informacije. Sve češće tamo i kupujemo te obavljamo bankarske usluge putem raznih aplikacija. Mnogi igraju igrice, a gotovo većina koristi e-mailove i društvene mreže. Na internetu čitamo vijesti, gledamo filmove, tražimo recepte, plaćamo račune, kupujemo odjeću, kozmetiku pa i hranu. Baš zato naši uređaji sadrže mnogo podataka o nama. Na njima su naši računi i bankovne kartice. Stoga naše uređaje moramo zaštiti jer mogu biti meta kradljivaca i prevaranata koji mogu dobiti pristup i ukrasti naše podatke.
Računala možemo zaštiti na sljedeće načine:

Koristite antivirusni program

Mnoga računala dolaze s antivirusnim programima. Iako su napredni i prepoznaju viruse, još uvijek ne pružaju dovoljnu zaštitu. Stoga iako imate instaliran antivirusni program, budite oprezni. Redovito ažurirajte svoj sustav, preglednik i važne aplikacije. Ažuriranja mogu ukloniti softverske nedostatke koji hakerima omogućuju pregled vaših aktivnosti i krađu informacija.
Postavite antivirusni softver da provjerava viruse svaki dan. Također biste trebali provesti temeljito skeniranje vašeg sustava najmanje dva puta mjesečno.

Oprezno surfajte na internetu

Ovo je vrlo važna zaštita. Poznati portali i društvene mreže nisu opasni, no vrlo lako se možete zaraziti otvarajući nepouzdane web portale. Izbjegavajte nepouzdane linkove i skraćene bitly linkove jer iza njih se može naći opasna web stranica. To se osobito odnosi na sumnjive linkove na društvenim mrežama, u inboxima, na lažnim službenim stranicama te u sumnjivim elektroničkim poštama.
Posebno se pazite skidanja datoteka s nepouzdanih izvora ili privitaka sa sumnjivih e-mailova. Općenito, skidanje piratskih programa može oštetiti vaše računalo, od špijunaže do krađe podataka. Pazite se skidanja igrica, filmova i aplikacija sa sumnjivih web stranica. Već sam ulaz na sumnjivu web stranicu može zaraziti vaše računalo.

Redovito skeniranje računala

Redovnim skeniranjem računala mogu se blokirati nepouzdane web adrese ili onemogućiti skidanje nepoželjnih datoteka. Danas antivirusni programi non stop rade u pozadini i skeniraju računalo u stvarnom vremenu. Takva zaštita je odlična, jer može blokirati neke web adrese koje su nepouzdane ili pak onemogućiti skidanje datoteka. No, potrebno je s vremena na vrijeme detaljno skenirati računalo kako biste bili sigurni da neki malware ili virus nije prošao ispod skenera antivirusnog programa. Tako ćete biti u potpunosti sigurni da je računalo čisto i da nije zaraženo virusom.

Upotrijebite vatrozid

Što je vatrozid? Vatrozid ili firewall je softverski program ili dio hardvera koji blokira hakere da uđu i koriste vaše računalo. Svaki program koji je na internetu mora imati dopuštenje vatrozida. Vatrozid je posebno važan kod javnih internetskih veza. Da bi bio učinkovit, vatrozid mora biti ispravno postavljen i redovito ažuriran, a za posebne upute možete naći na značajki „Pomoć na mreži”.

Sve navedeno je osnovna zaštita od virusa i njegovih posljedica za računalo. No da biste spriječili napade na vaše računalo vodite računa i o tome da koristite složene lozinke i metode provjere autentičnosti podataka. Neka svaka lozinka za vaše račune bude posebna i sigurno ih čuvajte.
Također koristite snažnije metode autentifikacije prilikom otvaranja novih računa kao što su otisak prsta, jednokratni kodovi ili druge značajke koje osiguravaju pristup vašim računima.

Zaštitite svoje podatke, a kada kupujete online provjerite web mjesto prije unosa svoje kartice. Sigurna web mjesta imaju „https” , ikonicu lokota na prozoru preglednika te objavljena pravila o privatnosti.
Pazite što dijelite na društvenim mrežama i upotrijebite postavke privatnosti kako biste ograničili količinu informacija u javnosti.
Valja napomenuti i da ako ste roditelj maloljetnog djeteta, obavezno ga nadzirite na društvenim mrežama, imajte nadzor nad računalom, provjeravajte njegovu poštu i stranice koje koristi.

Sumnjate da vam je računalo zaraženo ili sumnjate na kvar popis naših usluga možete naći ovdje: RAM – SERVIS/USLUGE