laptop, notebook, mobile

Preventivno održavanje računala

Moram li preventivno održavati svoje računalo? Koliko često moram posjećivati svog servisera za računala? Kako održavati svoje računalo? Što se događa ako svoje računalo ne održavam? Što zapravo znači redovito održavanje računala? Zašto je održavanje računala važno? To su samo neka od pitanja koja nam naši klijenti često znaju postaviti. Naravno, da biste spriječili ozbiljnije i skupe kvarove, preventivno održavanje računala je nužno. Kako održavati svoje računalo pojasnit ćemo vam u daljnjem tekstu.

1. Čistite računalo redovito od prašine: I ranije smo u našim blogovima pisali da nakupljena prašina u računalu može dovesti do pregrijavanja računala i oštećenja dijelova i komponenti TEMELJITO ČIŠĆENJE RAČUNALA-ZAŠTO JE VAŽNO Tipkovnicu i zaslon možete i sami očistiti čistom krpom. Ako ste spremniji unutrašnjost možete ispuhati komprimitiranim zrakom, a ako vam se to čini kompliciranim, računalo odnesite na čišćenje svom serviseru.

2. Ažurirajte svoj softver: Provjerite jesu li programi i operativni sustav na računalu na najnovijim verzijama. I to možete učiniti sami.

3. Instalirajte antivirusni softver: Upotrebom antivirusnog softvera štitite svoje računalo od virusa i zlonamjernih softvera.

4. Sigurnosno kopirajte podatke: Kopirajte važne podatke i datoteke na vanjski tvrdi disk ili na uslugu pohrane u oblaku. Na taj način sprječavate gubitak podataka u slučaju većih kvarova, što smo opisali u jednom od prošlih blogova SIGURNOSNA KOPIJA ILI BACKUP/ZAŠTO JE VAŽAN I KAKO GA ZAŠTITI?

5. Upravljajte svojim datotekama: Organizirajte svoje datoteke i izbrišite one koje vam više ne trebaju. Na taj način ćete poboljšati performanse sustava.

Pripazite na bilo kakve znakove problema s hardverom, poput čudnih zvukova, pregrijavanja ili kvara hardvera. Ako ih otkrijete, neka ih stručnjak pregleda što je prije moguće.

6. Budite oprezni dok preuzimate datoteke s interneta: Pazite ako klikate na poveznice koje dolaze iz nepouzdanih izvora jer se na taj način vaše računalo može zaraziti virusima ili zlonamjernim softverom.

Posljedice neodržavanja računala

Ako vaše računalo ne održavate ono s vremenom postaje sporije, a uzroci mogu biti i prenapuhani softver, nedovoljno prostora na disku, ali i mnogi drugi čimbenici.

Nakupljanje prašine i krhotina unutar računala može dovesti do pregrijavanja ventilatora i drugih dijelova, što rezultira kvarom hardvera.

Ako redovito ne izrađujete sigurnosnu kopiju ključnih datoteka, riskirate da izgubite važne podatke.

Ako ne koristite antivirusni softver ili ne ažurirate svoj softver, vaše je računalo ranjivo na infekcije zlonamjernim softverom i hakerske napade.

Ako sustav na vašem računalu ne ažurirate, to može dovesti do problema s kompatibilnošću vašeg sustava.

ZAKLJUČAK: Ako vaše računalo ne održavate redovito može doći do niza problema čije rješavanje može biti jako skupo. Rutinsko i pravilno održavanje vašem računalu produljuje životni vijek.

VAŽNO:

Održavate li svoje računalo redovito, redovito ažurirate softver, svog servisera nećete morati često posjećivati. Stručna pomoć bit će potrebna ako se jave hardverski lili softverski problemi. Svaki profesionalac će sugerirati da računalo jednom godišnje date na servis kako bi se eventualni problemi mogli prepoznati i riješiti na vrijeme.

Želite li vaše računalo rutinski pregledati ili ste otkrili znakove upozorenja poput čudnih zvukova ili usporenog rada slobodno nam se obratite što je prije moguće jer ignoriranje bilo kakvih upozorenja može dovesti do vrlo ozbiljnih problema i skupih ili neisplativih popravaka.

Našu ponudu možete vidjeti na ram-servis/usluge.