laptop, computer, browser

Što kupiti: stolno računalo ili laptop?

Imate li u kući školarca, proširujete posao ili je jednostavno vrijeme za novo računalo. Odlučite li se za obnovljeno računalo o čijim smo prednostima pisali ranije u tekstu ISPLATI LI SE ULOŽITI U OBNOVLJENO RAČUNALO ,široku ponudu možete naći i kod našeg poslovnog partnera TECHSAVERS, web trgovini obnovljenih računala. Naravno, pomno provjerite sve prednosti i mane laptopa odnosno stolnog računala kojeg želite kupiti, jer odluka je samo na vama, a mi ćemo vam ovim tekstom nastojati pomoći u vašem izboru.

Prijenosno računalo možete ponijeti sa sobom, na službeni put, odmor. Možete ga koristiti u vlaku ili u kafiću i restoranu, primjerice, bez ikakvih ograničenja, ako vam je dostupan internet. No, činjenica je da su njegove mogućnosti ponešto manje od stolnog računala pa i ne čudi što se o isplativosti jedne ili druge vrste računala često vode rasprave.

Razlike između laptopa i stolnog računala

Svaki dobro opremljeni ured ili radna soba bit će opremljeni stolnim računalima sastavljenima od kućišta, monitora, tipkovnice i miša. Ono po čemu se stolno računalo razlikuje od laptopa jest da se sastoji od više vrhunskih komponenti.

Zaslon i tipkovnica te trackpad koji služi kao miš su na laptopu već ugrađeni. Prijenosna računala ograničena su svojom veličinom što može skratiti funkcionalnost njegove baterije, iako niti to nije uvijek pravilo. Baterija kod kvalitetnih prijenosnih računala može izdržati i dvanaest sati, a o produljenju životnog vijeka bateriji na prijenosnom računalu pisali smo u jednom od prošlih blogova pod nazivom KAKO BATERIJI ZA LAPTOP PRODULJITI ŽIVOTNI VIJEK?

Zašto kupiti radije laptop?

Imate li školarca ili studenta i treba mu računalo za nastavu ili predavanja? Tada je, nema sumnje, laptop bolji izbor.
Ako je laptop kvalitetan, na njemu možete čitati i obrađivati tekst. Možete pogledati i video, a ako je baterija uščuvana, a laptop kvalitetan, može izdržati cijeli dan.
Laptopi su dobri i za poslovne ljude koji često putuju, idu na sastanke ili rade od kuće ili kafića, primjerice.

Zašto radije kupiti stolno računalo?

Stolno računalo najbolja je opcija ako želite stroj s puno fleksibilnosti. Na stolna računala možete pohraniti velike datoteke, možete igrati igre s visokokvalitetnom rezolucijom te možete modificirati radne površine prema svojim potrebama.
Da bi bolje funkcioniralo, stolnom računalu možete nadograditi bolju grafičku karticu i RAM pohranu. Budući da ne koriste baterije, možete ih koristiti neograničeno.

Nedostaci su što je stolno računalo teško i ne možete ga prenositi, ali je izvrstan alat za rad ili učenje na daljinu.
Imate li potrebu računalo ipak premještati možete nabaviti all-in-one računalo, odnosno sve-u-jednom računalo koje zauzima i inače puno manje mjesta na stolu , a o njegovim prednostima i manama smo ranije pisali u tekstu ŠTO JE ALL IN ONE RAČUNALO?

Laptop ili stolno računalo/Što je isplativije?

Ako stolno računalo i prijenosno računalo imaju identične specifikacije, moguće je da će prijenosno računalo u nekom slučajevima koštati više. Naravno, tu govorimo o visokokvalitetnim, premium odnosno vrhunskim prijenosnim računalima.

Učenik koji uči na daljinu može češće koristiti vrhunsko stolno računalo uz manji trošak za roditelje kupovinom obnovljenih računala, a ponudu kvalitetnih obnovljenih računala možete vidjeti kod našeg partnera TECHSAVERS.

Čini vam se da je za kupovinu novog računala još rano i smatrate da je ugradnja grafičke kartice ili RAM procesora isplativija opcija i želite produžiti životni vijek vašem računalu, bez obzira na vrstu, rado ćemo vas savjetovati, a spektar usluga možete pogledati na našoj web stranici RAM-SERVIS/USLUGE.

Blog sekciju iz domene naših usluga možete pogledati i na našoj Facebook stranici i Linkedin profilu

Zaključak: Laptopi ili prijenosna računala idealna su za školarce, studente i poslovne ljude. Za sve koji su u stalnom pokretu, na putovanjima ili na sastancima.
Stolna računala idealna su za urede, ali i za radne sobe, rad od kuće, za učenje i obradu teksta, igranje video igrica, pohranu i gledanje filmova.
I stolno računalo i prijenosno računalo imaju niz prednosti, a najbolje je, ako možete, posjedovati obje vrste računala.