laptop, mockup, business

Kako bateriji za laptop produljiti životni vijek?

Stalno ste u pokretu ili na putu, radite sto poslova odjednom i prenosno računalo mora biti stalno uz vas. No, malo je nezgodno ako ste negdje gdje vam utičnica nije blizu jer vam baterija ne traje dovoljno dugo koliko je potrebno za vaš rad. U pravilu ako je laptop noviji, prosječno trajanje baterije je dva do četiri sata, no s vremenom njezina funkcija slabi.

Kako sačuvati bateriju za laptop?

Za dugotrajniji rad baterije preporučuje se držanje laptopa na sobnoj temperaturi. Preporučuje se i ograničenje programa koja koristite odjednom. Također možete racionalizirati i igranje igrica ili gledanje filmova. Sve te radnje troše bateriju na vašem laptopu.

U nastavku ćemo vam pokazati na koje sve načine bateriji možete produljiti životni vijek.

1. Promijenite profil napajanja

Windows prijenosna računala dolaze s opcijom promjene profila napajanja u izborniku Power and Sleep Settings. Odaberite način rada za uštedu baterije kako biste optimizirali svoje prijenosno računalo na način da se fokusira na učinkovitost umjesto performansi, što i te kako može pomoći pri uštedi baterije na vašem računalu.

2. Smanjite svjetlinu zaslona

Zaslon visoke razlučivosti među važnijim je uzrocima u pražnjenju baterije prijenosnog računala. Iako po pitanju njegove rezolucije nakon kupovine ne možete puno učiniti, možete smanjiti svjetlinu kako bi laptop trošio što manje energije.

3. Isključite pozadinsko osvjetljenje tipkovnice

Pozadinsko osvjetljenje tipkovnice korisno je za tipkanje u mraku, ali zahtijeva napajanje, što znači da je još jedan izvor potrošnje baterije. Ako vam je životni vijek baterije važan, pokušajte raditi bez pozadinskog osvjetljenja.

4. Isključite vanjske uređaje koji vam ne trebaju

Svi vanjski uređaji crpe energiju iz vašeg prijenosnog računala, bilo da se napajaju isključivo njime ili ga koriste za punjenje vlastite unutarnje baterije. Ako imate uređaje poput telefona, vanjskih tvrdih diskova ili vanjskih zaslona priključenih na USB priključke na prijenosnom računalu, oni će crpiti energiju iz njega i time smanjiti trajanje baterije prijenosnog računala. Ako ih ne koristite ili ih možete puniti negdje drugdje, odspojite ih kako biste produljili bateriju prijenosnog računala.

5. Računalo držite u hladnom stanju

Baterije ostaju učinkovitije i traju dulje ako se drže na sobnoj temperaturi ili čak malo nižoj, pa dajte sve od sebe da prijenosno računalo ne postane vruće. To znači da ga ne koristite u sobama koje su prevruće ili su pod izravnim svjetlom. U idealnom slučaju pobrinite se da vaše prijenosno računalo ima dovoljno ventilacije kako bi se osiguralo dovoljno hlađenje komponenti i izbjeglo prekomjerno zagrijavanje.

6. Isključivanje ili hibernacija prilikom nekorištenja računala

Ako vaš laptop ne koristite, isključite ga ili postavite na hibernaciju nakon kratkog razdoblja neaktivnosti. Čak i kada stolno računalo ne miruje, trošit će bateriju – samo zato što je zaslon isključen ne znači da se sporo ne puni. Isključite ga ako ste završili s korištenjem.

7. Zatvorite aplikacije koje troše puno energije

Trajanje baterije na vašem sustavu brže će se potrošiti ako brojne aplikacije i procesi rade istodobno. Budući da su velike šanse da sve aplikacije na vašem računalu nećete koristiti odjednom, isključite nepotrebne aplikacije čime možete znatno uštedjeti i produljiti vijek trajanja bateriji vašeg računala.

ZAKLJUČAK: Pazite na zdravlje svoje baterije

Sve baterije gube kapacitet punjenja tijekom vremena i doći će trenutak kada ćete ih morati zamijeniti. Preporuka je da s vremena na vrijeme provjerite stanje baterije.

U nastavku su odgovori na najčešća pitanja koja nam klijenti postavljaju oko održavanja trajnosti baterije za laptop:

Zašto baterija mog prijenosnog računala traje samo 30 minuta?

Neka prijenosna računala jednostavno imaju kratak vijek trajanja baterije jer imaju snažne komponente, malu bateriju ili su ostarjela. Možete upotrijebiti gore navedene tehnike kako biste ga pokušali produžiti, ali 30 minuta trajanja baterije vjerojatno znači da je vaša baterija postala neučinkovita. Možda je vrijeme za zamjenu baterije ili laptopa. Alternativno, ostavite ga uključenim i koristite ga kao vrstu desktop sustava.

Mogu li ostaviti svoje prijenosno računalo uključeno cijelu noć?

Da, u redu je ostaviti prijenosno računalo uključeno preko noći ako imate moderno prijenosno računalo. Noviji strojevi imaju ugrađene strujne krugove za izmjenu baterije tijekom dugih razdoblja punjenja kako bi osigurali maksimalan životni vijek baterije. Međutim, što se tiče starijih modela, trebali biste provjeriti kod proizvođača što preporučuju. Staro pravilo je bilo da napunite do 80% i zatim isključite, ali, naravno, to je gotovo nemoguće učiniti dok spavate.

Je li loše ostaviti prijenosno računalo cijelo vrijeme uključenim u struju?

Ako imate moderno prijenosno računalo, da. Ali ako imate staro prijenosno računalo i cijelo vrijeme je uključeno u struju to troši puno novca i u tom slučaju bilo bi dobro zamijeniti ga stolnim računalom te na taj način uštedite.

Imate li bilo kakvih pitanja u vezi vašeg računala rado ćemo vas savjetovati. Popis usluga možete vidjeti OVDJE