laptop, notebook, computer

Testiranje stabilnosti računala

Kada govorimo o testu stabilnosti za računalo, to se ponajprije odnosi na stres test za softverski program, središnju procesorsku jedinicu ili komponentu računala kao što je na primjer, video.

Kako testirati računalo?

Računalo se testira tako da komponentu maksimalno opteretimo kako bi se utvrdilo koliko dobro radi pod pritiskom te kako bi se utvrdilo udovoljava li parametrima izvedbe. Brojni su načini testiranja stabilnosti računala, od rutinskih testiranja koja se provode tijekom razvoja proizvoda do testova koje provode overklokeri kako bi istražili ograničenja sustava prije bilo kakvih radova ili izmjena na računalu.

Što je overclocking?

Overclocking je resetiranje, odnosno ponovno pokretanje pojedine komponente računala da radi brže od brzine koju je naveo proizvođač. Svrha overclockinga je povećati performanse. Korisnik može overklokati procesor kako bi poboljšao performanse starog računala ili kako bi se uskladio sa zahtjevima novog softvera. Overklokati se može i vrhunska oprema.
Najčešće overklokani dijelovi računala su procesor, ali i druge komponente kao što su RAM, grafičke kartice te skupovi čipova matične ploče. Overclocking u pravilu sa sobom nosi više temperature i više napone tako da je njegov cilj povećanjem napona i temperature povećati performansu ciljane komponente, ali tako da se u tome ne pretjera. Svrha overklokinga je pronaći optimalni omjer koji će povećati napon i temperaturu u razmjernoj granici, a koja neće naštetiti komponenti.

Zašto je testiranje stabilnosti računala važno?

Test stabilnosti računala koristi se za utvrđivanje ograničenja proizvoda prije njegovog puštanja u prodaju. Isto tako omogućuje prepoznavanje područja koja bi se trebala poboljšati ili modificirati prije puštanja artikla u promet. Test stabilnosti je i dio testiranja osiguranja kvalitete koji se koristi da se zainteresiranim kupcima pokažu mogućnosti proizvoda i da ga se uvjeri da je proizvod pažljivo testiran prije nego li je izašao na tržište.

Na što treba obratiti pozornost prilikom testiranja?

Prilikom testiranja, komponenta se ispituje do krajnjih granica kako bi se točno znala njezina izdržljivost. Prilikom testiranja stabilnosti računala koriste se brojni softverski programi koji se učitavaju na računalo te mu se dopušta testiranje, ali se neke komponente mogu testirati i ručno što smo pokazali u blogu pod nazivom TESTIRALI SMO VENTILATOR, KAKO?

Što sve možemo testirati na računalu?

  • Test stabilnosti CPU-a

Radi se o vrlo popularnom testu čime se provjerava stabilnost procesora. Ova vrsta testa je vrlo važna, budući da mnogi korisnici računala očekuju da će moći pokretati više programa s visokim zahtjevima za procesorskom snagom odjednom. Testiranje stabilnosti procesora važno je za proizvođače koji žele da njihovi kupci budu zadovoljni.

  • Test stabilnosti za provjeru novog konfiguriranog sustava

Radi se nakon sklapanja nove konfiguracije da bi se uvjerilo da sve komponente rade kako treba kao cjelina. Koristi se i zbog potvrde stabilnosti sustava te da se, ukaže li se potreba izvrše dodatna podešavanja na softverskoj razini.

  • Test stabilnosti za provjeru postojećeg sustava

Radi se pri nadogradnji jedne ili više komponenti ili ako sustav pokazuje probleme i nestabilnost u radu. Primarni cilj mu je lociranje i otklanjanje problema koji utječu na rad računala, bilo da je problem softverske ili hardverske prirode.

  • Testiranje ispravnosti RAM memorije

Svrha ovog testiranja je ispitivanje ispravnosti podataka koje računalo pohranjuje tijekom rada u radnu memoriju jer neispravna radna memorija može rezultirati greškama u radu računala ili greškama u spremanju podataka koji rezultiraju oštećenjem ili potpunim gubitkom podataka. Testiranje se vrši nizom testova koji na različite načine pohranjuju podatke u RAM i nakon toga ga se iščitava kako bi se utvrdilo da su ti podaci identični pohranjenim podacima.

  • Kontrola temperature

Ovim testom provjerava se radna temperatura komponenti jer rad pod povećanom temperaturom može rezultirati smanjenim performansama ili kvarom komponenti. Na primjer, kod procesora prevelike temperature rezultat je smanjenje brzine rada procesora i pad performansi, a dugoročni rad u takvim uvjetima može rezultirati kvarom i potpunim prestankom rada procesora.

  • Testiranje napona

Testiranjem napona provjerava se rad komponente računala unutar specifikacija proizvođača s obzirom na to da preveliki napon (overvoltage) rezultira dodatnim zagrijavanjem i stavlja komponentu pod dodatno opterećenje koje joj smanjuje životni vijek i povećava mogućnost kvara. Isto tako postoji mogućnost da poluispravna komponenta ošteti i ostale komponente u računalu te je vrlo bitno, postoji li sumnja na takvu komponentu, čim prije obaviti provjeru je li komponenta ispravna te ju prema potrebi zamijeniti.

  • Testiranje stabilnosti računala pod opterećenjem (Stress test)

Svrha testiranja je ispitivanje stabilnosti pod maksimalnim opterećenjem jer se može dogoditi da računalo radi dobro sve dok ga se maksimalno ne optereti. Maksimalno opterećenje sa sobom nosi i maksimalne napone i maksimalne temperature, a ako u takvim uvjetima nema nikakvih problema, možemo reci da je računalo ispravno.

  • Testiranje stabilnosti računala u stanju mirovanja (Idle test)

Računalo se testira u stanju mirovanja, npr nakon ulogiravanja u sustav. S obzirom na to da računalo ima modove rada za štednju energije, postoji šansa da se problemi manifestiraju kada uđe u „štedni” mod ( ako smanji napon komponente više no što bi trebalo).

Testovi stabilnosti računala vrlo su važni i za sigurnost vašeg računala. Naime, takvim testovima mogu se identificirati područja slabosti koja bi netko tko je zlonamjeran mogao iskoristiti ako pokušava napasti sustav ili pojedino računalo. A to zaista nitko od nas ne želi….

Niste sigurni da vaše računalo dobro radi javite nam se. Popis usluga možete vidjeti OVDJE