laptop, table, technology

Što učiniti kada zalijete laptop tekućinom?

Voda ili bilo koja tekućina i elektronika nikako ne idu zajedno, a ako slučajno zalijete tekućinu po vašem prijenosnom računalu trebate odmah reagirati. Iako slučajno prolijevanje za vaše računalo ne mora biti kraj svijeta, trajno oštećenje je moguće i zato zaista treba paziti da vam se to uopće ne dogodi. No, ako se tekućina po vašem laptopu slučajno i prolije, nemojte paničariti i probajte poduzeti sljedeće korake:

1. Isključite prijenosno računalo

Isključite računalo i to u prvih nekoliko sekundi nakon prolijevanja. Za gotovo svaki laptop, najbrži način da to učinite je da pritisnete i držite tipku za napajanje šest do 10 sekundi dok je ne isključite. Nakon što se prijenosno računalo isključi, odmah ga isključite iz AC adaptera ili zidne utičnice.

2. Isključite sav pribor

Nakon što ste isključili računalo, uklonite sve što je na njega priključeno, uključujući USB kabele i sve uređaje koji bi mogli biti priključeni na USB priključke.

3. Osušite sve što možete lako dohvatiti

Što je vaš laptop duže mokar, veća je vjerojatnost da može doći do trajnog oštećenja — osobito ako tekućina nije obična voda. Pri tome budite oprezni posebno kada otvarate laptop i rukujete unutarnjim komponentama jer su mnoge jako osjetljive. Ako je samo voda u pitanju, prilikom sušenja koristite upijajuće krpe za upijanje tekućine . Za manje dijelove, kutove i pukotine koristite pamučne štapiće za uši. No ako se prolila soda, kava ili čaj, uklonite ostatke tek kada tekućina ispari. Možete upotrijebiti i manje količine alkohola za trljanje. Alkohol nikako nemojte direktno sipati ili prskati na komponente, već u njega umočite štapić ili krpu!

Prijenosno računalo otvorite u obliku širokog slova „V” i postaviti ga naopako na ravnu površinu tako da sva tekućina koja je ušla u uređaj može iscuriti kroz tipkovnicu, ventilacijske otvore i šavove na kućištu. Ostavite ga u toj konfiguraciji dok planirate svoj sljedeći potez, dajući zarobljenoj tekućini priliku da izađe van. Nastavite sušiti površine prijenosnog računala sve dok se tekućina pojavljuje.

Važno: Nikako nemojte koristiti sušilo za kosu ili neki drugi izvor topline kako biste ubrzali uklanjanje tekućine. To može učiniti mnogo više štete nego što je to učinila prolivena tekućina.

Budite pažljivi i temeljiti te ostavite da se laptop suši najmanje nekoliko dana prije ponovnog uključivanja u struju.

4. Otvorite laptop i uklonite komponente (ako možete)

Ovaj korak ovisi o vrsti prijenosnog računala ali i vašem praktičnom znanju s izvođenjem operacije na elektronici. Ako vaše prijenosno računalo dopušta, uklonite bateriju s dna kućišta. Mnoga novija prijenosna računala imaju baterije koje se ne mogu izvaditi, pa biste u tom slučaju trebali preskočiti ovaj korak. Ali ako se baterija može ukloniti (obično putem gumba ili klizača na dnu kućišta), izvucite je i ostavite sa strane. Osušite bateriju ako je mokra.

5. Laptop dajte na profesionalni servis

Ako mislite da ne znate ili da niste dovoljno spretni ili se jednostavno jako bojite za vaš laptop, razmislite o odlasku profesionalnom serviseru i to što je prije moguće. Profesionalni serviser će se pobrinuti za vaš laptop i osigurati da bude očišćen i osušen temeljitije nego što biste vi to mogli učiniti pomoću improviziranih kućnih alata i tehnika.

Prolila vam se tekućina ili ste jednostavno primijetili neki drugi kvar, obratite nam se s povjerenjem:

RAM-SERVIS/USLUGE