Odoo MRP

Odoo MRP /Program za vođenje proizvodnje

Uvod:

Odoo MRP modul namijenjen je za planiranje proizvodnje i prikladan je za proizvodnu industriju. Prema iskustvima korisnika, Odoo MRP zadovoljava sve proizvodne operativne zahtjeve tvrtke i izvrstan je alat dostupan na tržištu, što svakako može pomoći pri odabiru poslovnog softvera, bilo da se radi o nadogradnji ili implementaciji novog ERP sustava. Kako bi odabir pri implementaciji bio lakši u nastavku ga uspoređujemo s vodećim softverima za proizvodnju na tržištu.

Kako odabrati odgovarajući ERP softver?

Većina ERP sustava na tržištu pokriva više funkcionalnih područja potrebnih za proizvodnju od MRP softvera za planiranje proizvodnje, MES-a za upravljanje pogonom, CMMS-a za upravljanje održavanja, QMS-a za kontrolu kvalitete i WMS-a za praćenje inventara. Jednako tako se oslanjaju na dodatke i integracije trećih strana kako bi pružila potpunu pokrivenost. To je osobito uobičajeno za radnje izvan proizvodnog tijeka, kao što su održavanje, PLM i upravljanje kvalitetom.

Implementacija poslovnog softvera složen proces koji zahtijeva puno vremena i nije nimalo jeftin budući da naknade za savjetovanje i licenciranje mogu biti visoke. Stoga svakog tko se odluči na implementaciju savjetujemo da svoje potrebe, financijske mogućnosti i poslovne procese stavi na papir kako se cijeli proces ne bi ponavljao, što može biti komplicirano i skupo.

Odabir poslovnog softvera ovisi i o veličini vaše tvrtke, a kada radite s dobavljačima bitno je točno komunicirati potrebe vaše organizacije kako biste izbjegli neugodnosti kao što su primjedbe da je nakon šest mjeseci projekt neizvediv ili da ga treba naknadno prilagoditi.

Misrosoft Dynamics AX

Microsoft Dynamics AX je dizajniran za srednja poduzeća koja posluju na više lokacija, zemalja ili valuta. Ima posebnu snagu u proizvodnji i distribuciji. Obično ga koriste tvrtke s velikim prihodima, iako su moguće i manje implementacije. Namijenjen je diskretnim proizvođačima, ali i proizvođačima procesa i maloprodajna industrija. Nudi se u oblaku i kao dodatna instalacija, a prodaju je isključivo prodavači s dodatnom vrijednošću.

Netsuite

NetSuite koristi modularnu strukturu, pri čemu se svaka implementacija sastoji od odabira osnovnih modula ili aplikacija. Nudi unaprijed konfigurirane “pakete” aplikacija koje odgovaraju potrebama različitih tržišnih segmenata. Aplikacije se također prodaju a la carte, po komadu, a neki moduli postoje kao osnovne i napredne verzije.

SAP Bussines One

SBO je najjeftinija SAP-ova ERP ponuda, dizajnirana za brzu implementaciju uz minimalnu prilagodbu. SAP Bussines One osmišljen je kako bi pokrio sve potrebe poslovnog softvera, malih i srednjih tvrtki, od CRM-a do Manifacturinga postavljenog u oblaku. SBO je najprikladniji za laku proizvodnju, budući da mu nedostaju značajke naprednog planiranja i upravljanja proizvodnim prostorom kada se postavi izvan okvira. Postoji velika zajednica preprodavača s dodanom vrijednošću, od kojih su mnogi razvili vlastite module za dodavanje značajki koje nedostaju, a potrebne su za složenije poslovne procese.

Odoo

Odoo je izgrađen je na modularnoj strukturi u kojoj svaka aplikacija pokriva jednu poslovnu funkciju i svaka se instalira prema potrebi. Dostupan je za instalaciju lokalno kao i u oblaku. Odoo ima svoj paket aplikacija za proizvodnju, a to su kvaliteta, održavanje, PLM te MRP i MES funkcionalnosti. Usluge podrške i implementacije prodaju Odoo certificrani partneri, dok podršku za SaaS pruža sam Odoo. Lokalno izdanje ima tisuće modula koji dodaju ili mijenjaju funkcionalnosti, omogućujući visok stupanj fleksibilnosti, ovisno o vašim potrebama.

Zaključak:

  • Pri odabiru softvera za proizvodnju u obzir treba uzeti sljedeće:
  • složenost proizvodnog procesa rada
  • stupanj fluktuacije potražnje
  • rokovi proizvodnje i nabave
  • veličina organizacije
  • stopa rasta poslovanja
  • zalihe
  • potrebe održavanja vlastitog izvrsnog znanja o svom poslovanju dok usko surađujete sa svojim dobavljačem.

Microsoft Dynamics AX, NetSuite i SAP Bussines One su zasebni softveri i ne povezuju se s drugim aplikacijama, dok je Odoo povezan u jednu cjelinu!

O mogućnostima Odoo MRP modula možete se konzultirati i kod nas: odoo@servisiram.hr i info@servisiram.hr

Odoo aplikacije dostupne su na našoj službenoj web stranici ProgRAM

Prevedene tutorijale o funkcionalnostima Odoo poslovnog softvera možete pogledati na našem službenom YouTube kanalu: ServisiRAM

Iskustva Odoo korisnika možete pogledati na Odoo službenoj web stranici