computer, hard drive, miniature figures

Termalna pasta/Kada ju mijenjati?

Termalna pasta je važan dio računala jer štiti središnju procesijsku jedinicu (CPU) od zagrijavanja koji može uzrokovati niz ozbiljnih kvarova. Već ranije smo pisali da je preporuka da termalnu pastu mijenjate svake dvije godine, kada primijetite da je suha ili se ljušti i kada središnja procesorska jedinica (CPU) pokazuje znakove pregrijavanja. Termalna pasta štiti računalo od daleko skupljih kvarova, a najbolje ju zamijeniti kod svog servisera prilikom redovitog čišćenja računala od prašine.

O čemu ovisi trajnost termalne paste?

Trajnost termalne paste ovisi o tome koliko često i u koje svrhe koristite vaše računalo.

Termalna pasta također se mora zamijeniti ako se vaša središnja procesorska jedinica (CPU) nadograđuje ili mijenja jer se ne može ponovno upotrijebiti.

Termalna pasta
Termalnu pastu mijenjajte redovito. Redovitim mijenjanjem termalne paste štitite svoje računalo.

Što utječe na postojanost termalne paste?

Na postojanost termalne paste utječu sljedeći čimbenici?

  • Koliko često i u kojoj mjeri vaš CPU doživljava pretjerane temperature
  • Ovisi i o vrsti i marki paste. Pri tome još jednom napominjemo da samo kvalitetna i pravilno nanesena termalna pasta može oboriti temperaturu procesora.
  • Na postojanost termalne paste također utječe i protok zraka u kućištu računala.

Najbolje termalne paste za CPU

Prilikom odabira termalne paste svakako treba pripaziti na njezine karakteristike kao što su razina toplinske vodljivosti, odnosno na sposobnost paste da toplinsku energiju prenese s ugrijanih elemenata na one za hlađenje. Treba pripaziti i na to da termalna pasta ne bude pregusta ili prerijetka. Volumen pakiranja najčešće je mali, a tuba je zatvorena hermetičkim poklopcem kako tijekom skladištenja termalna pasta ne smije izgubiti perfomanse. Naime, termalna pasta ne smije biti kruta i ne smije se mrviti!

Na tržištu je mnogo vrsta termalnih pasti s različitim karakteristikama, a preporuka je upotreba Thermaltake mx4 2019 edition i Thermaltake mx5.

Ove vrste termalnih pasti lake su za naošenje, ne sadrže metalne čestice pa ne može doći do kratkog spoja prilikom nanošenja.

Kako se nanosi termalna pasta?

Termalna pasta radi prijenosom topline sa središnje procesorske jedinice računala na hladnjak kako bi se spriječilo pregrijavanje CPU-a. Pasta zatvara praznine u hardveru kako bi se povećala učinkovitost prijenosa topline.

Termalna pasta ne smije biti suha i ne smije se mrviti
Termalna pasta ne smije biti suha i ne smije se mrviti

Gdje se nanosi termalna pasta?

Termalna se pasta nanosi između procesora i hladnjaka radi zaštite CPU-a. Stavlja se manja količina, jer previše termalne paste može oštetiti procesor. Prije nanošenja ostatke stare termalne paste svakako treba ukloniti.

Preporuka je da termalnu pastu ne mijenjate sami, pogotovo ako vam nije istekla garancija grafičke kartice. Primijetite li da je vrijeme za promjenu termalne paste, svakako se obratite svom serviseru.

Ova vrsta paste sadrži čestice ugljika i druge materijale, poput grafen oksida. Paste na bazi ugljika rade samo malo lošije od pasta na bazi metala u snižavanju temperatura.

Što ako u računalu nema termalne paste?

Bez termalne paste, CPU će se najvjerojatnije pregrijati, što može uzrokovati probleme kao što je pad softvera, uništavanje unutarnjih komponenti, smrzavanje računala, glasni zvukovi računala te oštećenje matične ploče.

OPREZ: U ozbiljnim slučajevima računalo se može čak i zapaliti! Stoga je bitno da CPU u svom računalu održavate hladnim, a termalna pasta je odličan način za to.

Zaključak:

Termalna pasta izvrstan je alat koji pomaže vašem računalu da ostane funkcionalno i zdravo što je dulje moguće.

Sve dok je redovito mijenjate, termalna pasta vam može pomoći u održavanju učinkovitog PC sustava.

Također možete kombinirati termalnu pastu s drugim metodama hlađenja za najbolje rezultate, o čemu ćemo pisati u jednom od idućih blogova.

Redovito čišćenje računala i zamjena termalne paste štite vaše računalo od daleko skupljih kvarova. Ako zadnje dvije godine niste čistili svoje računalo i niste zamijenili termalnu pastu, sada je vrijeme da to učinite.

Vidimo se!

https://ram-servis.hr/usluge/