web design

Microsoft Word, Excel i PowerPoint vs. Google Docs, Sheets i Slides

Microsoft Office ili Google Docs? Puno klijenata nas pita čije su aplikacije bolje za uredski rad. Google-ove apliakcije praktične su ako s nekim radite na projektu ili želite dokumente dijeliti s drugima i besplatno ih možete pohraniti do 15GB slobodnog prostora. No, Microsoftove aplikacije iako se u paketu u pravilu danas plaćaju, imaju više funkcionalnosti i zapravo su mnogim tvrtkama must have, pogotovo ako želite napisati dobro opremljeni tekst, kvalitetno selektirati podatke za arhivu i pohraniti ih u svoj poslovni softver te dobro izraditi prezentaciju za javna predavanja. I dok su Google-ove apliakcije dostupne samo na webu, na Microsoftovim možete raditi i offline.

Što je bolje? Ovisno o potrebi. Microsoftove aplikacije najčešće koriste tvrtke, a plaćaju ih za zaposlenike jer imaju više funkcionalnosti. Google-ove aplikacije koriste se ako više osoba radi na jednom projektu, a vrlo su praktične i za rad na daljinu.

UVOD:

Tržište programa za obradu teksta, izradu proračunskih tablica i izradu prezentacija nekada je u potpunosti pripadalo Microsoftu, pa su ga tako preferirali i hrvatski korisnici kao osnovu za svoj rad. No kako tehnologija raste, raste i konkurencija. Office paketi se u pravilu danas plaćaju, dok su besplatne verzije u mnogome reducirane. Mnogi korisnici služe se i OpenOffice i LibreOffice besplatnim inačicama programa i s vrlo sličnim funkcijama Microsoftovim programima Word, Excel i PowePoint, no njihove mogućnosti ipak su reducirane u odnosu na originalne Microsoftove programe.

Kako se vremena mijenjaju pa mnogi prakticiraju i rad do kuće, Googlove aplikacije Google Docs, Sheets i Slides postaju sve popularnije, pogotovo što su, u odnosu na Microsoftove aplikacije, još uvijek potpuno besplatne.

Osim toga, Google ima dobru integraciju s ostalim G-Suite zbirkama, pa su Docs, Sheets i Slides praktični kada ih se koristi kombinirano, dok se korištenjem Microsoft Officea moguće integrirati sa sličnim aplikacijama kao što su Outlook, OneNote i OneDrive.

No, ipak prilikom odabira, korisnicima su prednosti funkcije i veliko je pitanje jesu li osnovne funkcije koje nude Google-ove aplikacije dovoljne?

Microsoft Word vs. Word Docs

Microsoft Word se konstantno nadograđuje, a svaka nova verzija donosi niz novih funkcija i mogućnosti, pa u odnosu na Google Docs nudi veći izbor alata i tehnika te bolju integraciju značajki vezane uz fotografije, grafike i ostale medije. Također je bogatiji i izbor tekstualnih stilova i dodataka, ima bolju kontrolu uređivanja tablica, veće su mogućnosti po pitanju kompatibilnosti datoteka i slično…

U Micorosoft Wordu imate mogućnost umetanja videa u dokument dok Google Docs ovu značajku još nema.

Prilikom pregleda dokumenta, Word nudi razne mogućnosti kao što su vertikalno pregledavanje, pregledavanje više stranica odjednom i slično te mogućnost uređivanja teksta prilikom svake vrste pregleda, dok u Google Docsu tih mogućnosti nema. Microsoft nudi i brojne mogućnosti prilikom stvaranja velikog broja e- mailova, naljepnica ili oznaka za omotnice, dok Google Docs aplikaciji taj segment potpuno nedostaje.

Google Docs ima jednostavno sučelje, a uglavnom se koristi radi praktičnije kontrole dijeljenja sadržaja, lakšeg zajedničkog rada u oblaku te zbog mogućnosti korištenja na zajedničkim platformama. S druge strane, Microsoft Word je standard u poslovanju mnogim tvrtkama i njegovo korištenje se podrazumijeva.

Microsoft Excel vs. Google Sheets

Baš kao i Microsoft Word i Microsoft Excel je mnogim tvrtkama primarni alat za obradu proračunskih tablica i spremanje podataka. Konvertiranje podataka je jednostavno, a unutar dokumenta je moguće uređivanje, filtriranje i sortiranje podataka ili preimenovanje istih koji mogu postati zasebni elementi unutar dokumenta. Za razliku od Excela koji lakše dolazi do specifičnih rezultat pomoću raznih alata kao što su What If Analysis alata, Google Sheets nema značajku stvaranja tablice, već samo tablice u obliku grafikona, dok se dokumenti otvaraju sporije. No s druge strane, rad više osoba koji dijele dokumente jednostavniji je i lakši u Google Sheets sistemu.

Microsoft PowerPoint vs. Google Slides

Microsoft PowerPoint na početku dokumenta ima tablicu sadržaja s kojom možete pregledavati njegove različite dijelove. Brža i praktičnija navigacija tijekom prezentacije razlikuju je od Google Slides-a, a nudi i znatno više formata pri izvozu dokumenata.

Obje aplikacije nude široki dijapazon templatea za maštovitu i dobro osmišljenu prezentaciju, no mogućnosti uređivanja zbog većeg broja funkcija su u PowerPointu znatno više.

Google Slides podržava YouTube video, no Microsoft PowerPoint uza to podržava i standardne fajlove s treće strane, fotografije, crteže i animacije.

Što je bolje? Ovisi o potrebama. Google Slides nudi mogućnosti suradnje u stvarnom vremenu što ga čini idealnim rješenjem za timove koji zajedno rade na prezentaciji.

Korištenje Microsoft PowerPointa može bolje odgovarati nekome tko želi raditi izvan mreže i tko želi mogućnosti prilagodbe bez potrebe za pristupom internetu.

Svaki alat ima svoje sposobnosti i snagu. Na primjer, Google slajdovi znatno olakšavaju rad na iOS, Android i stolnim uređajima. Međutim, Microsoft PowerPoint ima robusno rješenje za radnu površinu koje vam daje mogućnost da radite stvari poput ugrađivanja audio datoteka i crtanja vaših animacija.

ZAKLJUČAK:

Ako radite od kuće i želite dijeliti svoje projekte, s klijentima ili kolegama tada su Google-ove aplikacije praktičnije za rad. Besplatan prostor za pohranu dostupan je do 15GB, za razliku od Microsoftovih aplikacija koje možete besplatno pohranjivati do 5GB prostora. No prednost Microsoftovih aplikacija je što mogu biti pohranjene na vašem računalu i na njima možete raditi i kada vam internet nije dostupan, za razliku od Google-ovih koje su dostupne samo na web-u.

Ako želite dijeliti dokumente i prezentacije s vašim klijentima i ako više osoba radi na njima, tada radite u Google-ovim aplikacijama, no zahtjevnije projekte kao što je dobar tekst, proračunsku tablicu gdje imamo pregled onoga što vam treba i koju ćemo u konačnici unijeti u naš softver te kvalitetnu prezentaciju s crtežima, video uracima i animacijama koju klijentima i publici želite na pokazati predavanjima, tada se radi u Microsoftovim aplikacijama.

Dodatne informacije o Microsoftovom Office i njegovim mogućnostima možete potražiti i kod nas: Ram-Servis

Izvor : PC CHIP