laptop, digital device, technology

Računalo se ne pali/Što poduzeti?

Započeli ste svoj radni dan i sjeli za računalo. Pokušavate ga uključiti, no jedino što se prikazuje je prazan ekran. Osjećate se frustrirano jer računalo ne funkcionira i pitate se što učiniti.Mi u Servisi Ramu svakodnevno se susrećemo s upitima naših klijenata kako riješiti ovaj problem.Tu su i naši stručnjaci koji će vam pomoći da se vaše računalo ponovo pokrene. No vaš servis nije vam svaki dan na ruku jer ste na službenom putu ili se nalazite na nekome mjestu izvan ureda i morate raditi od kuće, a vaše računalo ne radi, pa ne radi. Zato smo vam pripremili kratak vodič u slučaju da ne možete pokrenuti svoje računalo.

ISPROBAJTE DRUGAČIJI IZVOR NAPAJANJA

Ako se vaše računalo neće pokrenuti, prvo što trebate učiniti je provjeriti je li vaše računalo uključeno i je li uključen izvor napajanja. Ako jest, a i dalje se ne pokreće, pokušajte uključiti računalo u drugu utičnicu. Koristite li razdjelnik ili štitnik od prenapona, uključite ga izravno u zid. A ako je vaša utičnica spojena na prekidač za svjetlo, provjerite je li prekidač uključen.

PROVJERITE POVEZANOSTI MONITORA

Čujete po zvuku da se vaše računalo kreće, ali ne vidite ništa na zaslonu. Vjerojatno je problem u monitoru. Provjerite je li uključen i prima li struju. Zatim provjerite je li kabel koji povezuje vaše računalo i zaslon dobro pričvršćen, neoštećen i umetnut u pravi ulaz. Pokušajte vaše računalo povezati s drugim zaslonom, kao što je zasebni monitor ili TV. Ne uspijevate? Vaš izvorni monitor je oštećen.

ISKLJUČITE SVU SVOJU TEHNOLOGIJU

Vaše računalo ne može se pokrenuti i zbog drugog uređaja priključenog u blizini. Pokrenite svoje računalo s priključenim monitorom, tipkovnicom i mišem nakon što isključite sve druge uređaje, uključujući pisače, web-kamere i vanjske tvrde diskove.

POKRENITE VAŠ PC U SIGURNOM NAČINU

Ako se vaše računalo uključi, ali ne učitava Windowse, možete ga pokušati pokrenuti u sigurnom načinu rada. Time se učitava samo ograničen broj programa, što olakšava prepoznavanje vašeg problema.

Da biste koristili siguran način rada u sustavu Windows 10, morate ući u Windows Recovery Environment, prateći operativni sustav koji vam omogućuje rješavanje uobičajenih problema s pokretanjem. Budući da to može biti komplicirano, pratite sljedeće korake:

 • Pritisnite gumb za napajanje 10 sekundi kako biste isključili računalo.
 • Ponovno pritisnite gumb za uključivanje da biste ga uključili.
 • Kada vidite da se Windows pokušava pokrenuti, držite pritisnutu tipku za napajanje dok se vaš uređaj ne isključi.
 • Ponovno pritisnite gumb za uključivanje da biste ga uključili.
 • Ponovite korake 3 i 4. Dopustite svom uređaju da se potpuno ponovno pokrene i bit ćete u okruženju za oporavak sustava Windows.
 • Na zaslonu Odaberite opciju odaberite Rješavanje problema > Napredne opcije > Postavke pokretanja > Ponovno pokretanje.
 • Nakon što se vaše računalo ponovno pokrene, vidjet ćete popis opcija. Odaberite Safe Mode with Networking.
 • Kada ste u sustavu Windows, pokušajte deinstalirati sve aplikacije ili programe koje ste nedavno dodali ili ažurirali kako biste mogli vidjeti jesu li one uzrok problema.

VRATITE IZVORNE POSTAVKE ZA VAŠE RAČUNALO

 • Možda ćete moći promijeniti postavke računala na ranije vrijeme ako imate postavljene točke vraćanja na računalu.
 • Za pristup Windows okruženju za oporavak, ponovite korake 1-6 iz prethodnog odjeljka.
 • Odaberite Rješavanje problema > Napredne opcije > Vraćanje sustava na zaslonu Odaberi opciju.
 • Kliknite Vrati nakon što odaberete točku vraćanja, onako kako je radilo vaše računalo.

Što učiniti ako se vaše računalo ponovo ne pokrene?

Ponekad vaše računalo može raditi dobro, ali kada ga ponovno pokrenete, prekida. No, baš kao i računalo koje se ne uključuje, postoje koraci koje možete poduzeti i kada se vaše računalo neće ponovno pokrenuti.

PROVJERITE APLIKACIJE KOJI NE ODGOVARAJU

Razlog zašto se Windows 10 neće ponovno pokrenuti mogao bi biti povezan s aplikacijama koje ne rade ispravno. Za provjeru pritisnite Ctrl + Shift + Esc na tipkovnici da biste otvorili Upravitelj zadataka.

Primijetite li aplikaciju koja ne reagira, kliknite je desnom tipkom miša i odaberite Završi zadatak, a zatim pokušajte ponovno pokrenuti računalo.

Ako iste aplikacije često uzrokuju probleme, razmislite o deinstaliranju i ponovnoj instalaciji.

ISKLJUČITE USB UREĐAJE

Uređaji priključeni na USB stikove vašeg računala mogu ometati proces pokretanja. Odspojite s računala sve što vam nije bitno, a zatim ga pokušajte ponovno pokrenuti.

PONOVNO POKRETANJE

Ako uobičajene metode ponovnog pokretanja računala ne rade, možete prisiliti svoje računalo da se ponovno pokrene tako da držite pritisnut gumb za napajanje dok se ne isključi, a zatim ga ponovno uključite. Ali ako vas vrati na isti zaslon za isključivanje, pokušajte odspojiti kabel za napajanje na najmanje 10 sekundi, ponovno ga priključiti i ponoviti postupak ponovnog pokretanja.

Ako se vaše računalo ne može ponovno pokrenuti, možete ga pokušati ponovno pokrenuti u sigurnom načinu rada i vratiti postavke računala.

Isprobali ste ove korake ali još uvijek trebate malu pomoć, slobodno nam se obratite. Uzroci nepokretanja računala mogu, na žalost, biti i puno kompliciraniji od navedenih u našem tekstu: ram-servis