computer, laptop, tech

Zamjena ili popravak IT opreme / Kada i kako?

Vaša računala rade sporo, IT oprema se kvari ili ne funkcionira kako treba? Sve to su jasni znaci da vam treba popravak. Neispravna oprema i nepouzdani programi mogu stvoriti probleme i za podatke vaših klijenata, pa vam i ugled među poslovnom partnerima može pasti. Osim toga, što se oprema više kvari, vaši troškovi samo rastu. Opremu treba redovito održavati, a u jednom trenutku je čak i zamijeniti.

UVOD:

Kvalitetna IT oprema spas je za svako poslovanje. Ona podrazumijeva i svakodnevni uredski rad (stolna računala, laptopi i sl.) do održavanja mreže i očuvanja sigurnosti osjetljivih podataka. Održavanje IT opreme svakoj ozbiljnoj tvrtki bi trebao biti prioritet, a o prednostima paušalnog održavanja IT opreme za tvrtke pisali smo u prošlom blogu: Paušalno održavanje IT opreme – Zašto je isplativo?

Kupovina ili najam IT opreme nije jednokratna radnja i zahtijeva redovito održavanje, no ono za svaku organizaciju nije isto.

Hoćete li ju popraviti ili zamijeniti ovisi o starosti vaše opreme. Ponekad je temeljita preinaka hardvera nepotrebna, a ažuriranje možete svesti na minimum. Možda ćete ponekad morati zamijeniti svu svoju opremu. Odakle početi; zamijeniti ili popraviti – koji su kriteriji?

Razlozi za popravak IT opreme

Jeste li ikada čuli frazu „Ako nije pokvareno, nemojte ni popravljati”? O tome trebate voditi računa kada razmišljate o tome kako pristupiti ažuriranju svog hardvera. Ažuriranje ili popravak nećete uvijek moći izbjeći. Zato za popravak ili ažuriranje unaprijed izdvojite novac i osigurajte proračun. Dapače, mnogi profesionalci će vam sugerirati da popravak ili ažuriranje napravite prije nego kasnije. Naime, manji kvar manje i košta. Logično.

1. Vaša tvrtka raste ili mijenja način poslovanja

Ako zapošljavate još ljudi i opremi dodajete nove korisnike, krajnje je vrijeme da svoju opremu nadogradite. Ako vaša tvrtka raste na jednom području, imajte na umu da će promjena biti nužna i na drugim područjima. Budete li i dalje inzistirali na staroj tehnologiji ili softveru, teško da će širenje vašeg poslovanja biti učinkovito. Kada zacrtate nove ciljeve poslovanja vaše tvrtke, da biste to ostvarili treba vam nova oprema i novi softver.

2.Trenutna oprema vam stvara probleme?

Vaša računala rade sporo, IT oprema se kvari ili ne funkcionira kako treba? Sve to su jasni znaci da vam treba popravak. Neispravna oprema i nepouzdani programi mogu stvoriti probleme i za podatke vaših klijenata, pa vam i ugled među poslovnom partnerima može pasti. Osim toga, što se oprema više kvari, vaši troškovi samo rastu. Opremu trebate redovito održavati, a u jednom trenutku ju i zamijeniti.

3.Vaša industrija se razvija, a vaše poslovanje ne može pratiti trendove

Praćenje trendova u vašoj industriji nije povezano samo s najboljom poslovnom praksom. Praćenjem trendova razvijate svoje poslovanje. Ako se više organizacija i potencijalnih klijenata u vašem prostoru nadograđuje na nove tehnologije za komunikaciju ili pojednostavljenje procesa, morat ćete razmisliti i o tome. Opće je poznati strah od novih tehnologija i prilagodbi novom načinu digitalnog poslovanja, no ako ne pratite trendove i ne mijenjate način svog poslovanja, a vaša konkurencija to redovito radi, tada je jasno da će vas preteći i ostaviti, na žalost, na samom začelju kolone i opstanak vaše tvrtke učiniti upitnim.

Koje činjenice treba uzeti prilikom popravka ili zamjene IT opreme?

Procijenite pravi trenutak

Za početak, postavite si ovo pitanje: gube li moji zaposlenici vrijeme pokušavajući riješiti probleme sporih računala, primjerice? Spremaju li moji zaposlenici stalno svoje datoteke od straha od rušenja opreme i naknadnog gubitka podataka. Vaša se računala stalno pregrijavaju i trošite li previše struje na njih.? Tada je ažuriranje opreme vjerojatno nužno.

Razloga za ažuriranje ima još. Vaša oprema jednostavno ne prati razvoj vašeg poslovanja ili se želite suočiti s izazovima koji zahtijevaju manje resursa i povećati produktivnost. Raspored za zamjenu ili popravak opreme ne postoji. Na vama je da to procijenite uz stručnu pomoć.

Popravak ili zamjena / Usporedite financijsku isplativost

Razmislite što je najbolje za vaš proračun i vaše poslovne potrebe i procijenite što je najviše financijski isplativo. Ponekad je zamjena cijelog sustava nepotrebna, ali možete razmisliti o jednostavnoj nadogradnji softvera ili memorije. Ponekad je dovoljan mali popravak za povećanje produktivnosti i učinkovitosti. Međutim, ponekad ima manje smisla napraviti možda skuplji mali popravak nego što bi to koštalo nadogradnju cijelog hardvera u isto vrijeme. Kako biste dugoročno donijeli najpametniju odluku, procijenite ukupne troškove popravka i usporedite ih s troškovima potpune zamjene.

Zaključak:

Čak i ako imate internog IT stručnjaka, teško da on sam može održavati svu opremu i procijeniti trenutak treba li vašem računalu popravak ili ga treba kompletnog zamijeniti. Interni IT stručnjak može zato biti posrednička veza između vaše tvrtke i outsourcing tima koji održava vašu opremu. O prednostima outsourcanja pisali smo puno ranije, u jednom od prvih blogova: Prednosti outsource IT podrške

U sklopu paušalnog ugovora o održavanju pazimo na vašu IT opremu te uz našu pomoć možete procijeniti kako ju najbolje možete održavati i u kojem trenutku ju trebate i zamijeniti. Javite nam se: ram-servis