google my business, listing, shop

Google My Business Profil /Što je novo?

Google uvodi velike promjene u upravljanju Google My Business profilom za tvrtke. Cijeli proces kontrole, promoviranja i jačanja lokalnog SEO-a će zahvaljujući tim promjenama dobiti novi zaokret

Uvod:

Ono što je najavljeno polako se i ostvaruje, Google My Business/Profil tvrtke uskoro će doživjeti značajne izmjene. Doduše, pojavile su se i glasine da će Google My Business biti i deaktiviran te da će izgubiti svoju funkcionalnost, no prava je istina da će ove godine GMB biti jednako dinamičan i nužan za sve male i velike tvrtke koje žele biti online prisutne, ali ništa neće biti isto kao do sada. Izmjene koje će stupiti na snagu određivat će od početka kako će svaka tvrtka postupati sa svojim GMB profilom.

google, www, search online
Google Search

Pa, krenimo redom. Velike promjene su:

  1. Google Business Profil: Sam je Google u nedavnom postu putem ključne riječi najavio promjenu naziva u My Business u Google Business Profil.
  2. Upravljanje profilom Google: tvrtke putem Google pretraživanja i Google karata (Google Search i Google Maps)

To znači da možete upravljati svojim poslovnim profilom u redizajniranom „Poslovnom profilu” koristeći Google tražilicu Search ili čak putem Google Maps karata, a sve radi bolje praktičnosti i pristupačnosti. Ovim potezom namjera je da se malim tvrtkama olakša kako bi poboljšale svoj lokalni SEO

Praktično, ako tražite naziv svoje tvrtke na Google-u, odmah će vam se pojaviti alati za poseban poslovni profil koji će vam omogućiti da ondje izmijenite informacije, recenzije, slike i ostali sadržaj vašeg poslovnog profila. Osim recenzija, sa svojim klijentima ćete moći izravno kontaktirati i putem weba.

Business Profil putem Google Search tražilice

Nakon što u Google tražilicu unesete naziv svoje tvrtke, u rezultatima pretraživanja pojavit će se relevantni banner profila tvrtke s ključnim riječima „Vaša tvrtka na Google-u” , odakle ćete moći birati između dva alata uređivanje profila te promocija i kupci.

google, search engine optimization, google chrome
Google Search-SEO

Business Profil putem Google Maps

U aplikaciji Google Maps kliknite ikonicu svog računa u gornjem desnom kutu.
U otvorenom banneru odaberite “Profil vaše tvrtke”
Odaberite poslovni profil kojim želite upravljati (ovo je bitna značajka ako upravljanje s više tvrtki)
Automatski ćete biti povezani s verzijom karata poslovnog profila za potpunu kontrolu i upravljanje bilo kojim poslovnim profilom.

google maps, navigation, gps
Google Maps

3: Nova nadzorna ploča Google My Business samo za velike tvrtke

Dakle, ponovit ćemo. Ako ste prije upravljali GMB profilom svoje male tvrtke putem aplikacije, sada je ovo za vas prošlost. Male tvrtke će moći prilagođavati profil tvrtke putem pretraživanja ili google karata, dok će stara nadzorna ploča biti dostupna samo za veće tvrtke.

Uz ažurirane značajke i alate, velike tvrtke koje će morati upravljati višekratnim trgovinama moći će iz aplikacije organizirati detalje svog poslovnog profila, baš kao što je to bio slučaj i do sada. Međutim, Google se o tim promjenama još nije detaljnije izjasnio.

4..Pretplata (Subscribe) na Business Profile

Također se mijenja i način na koji će se tvrtka provjeravati da bi dobila vlastiti poslovni profil.

Svaka nova tvrtka moći će provesti Googleove potrebne procedure za profil tvrtke te dobiti potrebno odobrenje i izraditi vlastiti profil putem Google pretraživanja. Ova promjena dodatno pojednostavljuje način izrade GMB profila s ciljem da se tako na Google tražilicu provuče što veći broj tvrtki.

arrow, direction, search engine optimization
Google SEO

Budući da najavljene promjene još uvijek zbunjuju naročito vlasnike malih tvrtki, red je da odgovorimo i na dva najčešća pitanja:

Hoće li moj profil na Google My Businessu izgubiti svoje podatke nakon nadolazećih promjena?
Ne. Niti jedna promjena u novom poslovnom profilu neće rezultirati brisanjem stavki koje definiraju postojeće poslovne profile. Sve informacije, fotografije ili čak recenzije koje ima vaš GMB profil postojat će i nakon implementacije ovih promjena.

Hoću li moći upravljati profilom svoje tvrtke putem svoje mobilne aplikacije?
Ne. Upravljanje poslovnim profilom za male tvrtke koje neće imati pristup nadzornoj ploči može se vršiti samo putem pretraživanja i karata iz Google preglednika. Aplikacija će biti dostupna samo za franšizne tvrtke.

Zaključak:

Lokalni SEO svake tvrtke usko je povezan s Google My Businessom, što znači da vrijeme kada će se GMB smatrati zastarjelim još nije došlo.

Naprotiv, s ovim promjenama cijeli proces kontrole, promoviranja i jačanja lokalnog SEO-a će dobiti novi zaokret. Google ih i uvodi s ciljem da vaš Google poslovni profil korisnicima koji traže vaše usluge bude što jednostavniji, pristupačniji i dostupniji.

Želite li da se za vas čuje na što više kanala i kakva je kampanja za vašu tvrtku najbolja, tu smo za Vas: https://promoviram.com/kontakt/
Web stranica https://promoviram.com/ i digitalna priča dio je širokog spektra naših IT usluga pod zajedničkim brendom Ram.