internet search engine, tablet, samsung

Zašto je brzina web stranice toliko važna?

Web stranica koja ima malu brzinu učitavanja može natjerati posjetitelje da napuste vašu web stranicu. Stoga je vrlo važno osigurati dobru brzinu kako potencijalni korisnici ne bi izgubili interes za vašom web stranicom i u konačnici za vašim uslugama ili robom.

Svatko tko danas ima tvrtku svjestan je važnosti prezentiranja svog poslovanja na web stranici i nastoji svojim potencijalnim klijentima ponuditi što kvalitetnije korisničko iskustvo. Pri tome, vrlo je važno biti u koraku s vremenom. S rastućom tehnologijom i korisnici traže sve više i postaju sve nestrpljiviji, pa i pri otvaranu vaše web stranice. Otvara li se vaša stranice presporo, možete očekivati da će ju korisnici odmah napustiti i prebaciti se na važu konkurenciju. A to nikako ne želite, zar ne?

Brzina web stranice danas je vrlo važan detalj na koji prilikom izrade i održavanja web stranice treba jako obratiti pozornost. A da brzina nije nimalo beznačajna u rangiranju vaše web stranice na tražilicama dokazuju i sljedeći podaci.

Prošle su četiri godine kada je prosječno vrijeme učitavanja web stranice bilo 5 sekundi. Danas oko 40 posto korisnika interneta najvjerojatnije će napustiti stranicu ako joj za učitavanje treba više od 3 sekunde, dok čak 50% njih očekuje da se tražena stranice očita za 2 sekunde, pa i kraće!
Ako je vaša web stranica prespora pri otvaranju, vrlo je vjerojatno da se čak 70% korisnika na nju više nikada neće vratiti, dok je 45 % njih spremno loše iskustvo s brzinom i učitavanjem web stranice podijeliti s drugima, ne daj Bože i s vašom konkurencijom!

I dok prespore web stranice odbijaju korisnike, web stranice koje se brzo učitavaju, primit će veći promet što rezultira boljim stopama konverzije.

Da, brzina web stranice iznimno je važna za poziciju na tražilicama. Osim toga prvi je dojam važan i za određivanje kako će korisnici doživjeti vašu tvrtku ili brend. Naime, kupci ili posjetitelji donose trenutni sud o poslovanju na temelju svog iskustva s web lokacijom. Dakle, ako vaša web stranica ima dobru brzinu, na posjetitelja ste ostavili dobar prvi dojam jer vjeruju da su brze web stranice profesionalnije i pouzdanije.

Istodobno, spora web stranica smatra se nesigurnom i nepouzdanom. Kada korisnici steknu negativan dojam, teško da će promijeniti mišljenje. Gotovo 80% internetskih kupaca složilo se da neće posjetiti web stranicu ako su doživjeli da se ona presporo učitava.

Brzina web stranice izravno utječe na rangiranje na Google-ovoj tražilici

Brzina vaše web stranice izravno utječe na rangiranje vaše Google tražilice. Naime, Google želi svima osigurati super brz, lako dostupan i vrlo koristan internet, stoga brzinu web stranice koristi kao jedan od ključnih čimbenika pri rangiranju u njihovom algoritmu još od 2010. godine.
Iako je u stvarnosti prosječno učitavanje web stranice iznosi 22 sekunde, Google preporučuje vrijeme učitavanja stranica za web stranice na stolnim i mobilnim uređajima manje od 3 sekunde!

Što utječe na brzinu web stranice?

1. Težina stranice
Velike JavaScript datoteke, video sadržaj, fotografije, teške CSS datoteke jako mogu utjecati na brzinu učitavanja vaše web stranice. Zato je za učitavanje web stranice koje imaju puno resursa potrebno i puno više vremena.


2. Mrežno povezivanje
Mrežno povezivanje i te kako utječe na brzinu otvaranja web stranice. Lokalna mrežna oprema i kvaliteta usluga ISP -a imaju veliki utjecaj na mrežno povezivanje.
Postoje neke tehnike poput vinifikacije, kompresije, hosting sadržaja s CDN -om korisne su za brzu isporuku web resursa, čak i ako je brzina veze mala.


Lokacija hostinga Stranicu mogu usporiti i udaljene lokacije za hosting. Naime, ako su lokacije za hosting udaljene, sadržaj mora putovati prije nego što stigne na željeno odredište.

Kako očitati brzinu web stranice

Postoje razni alati, no najpoznatiji je svakako Google Speed Test koji učitava brzinu vaše web stranice na stolnim i mobilnim računalima, te sugerira radnje koje trebate poduzeti kako bi se vaša web stranica ubrzala.
To otprilike izgleda ovako:Kako poboljšati brzinu web stranice?

Prilikom mjerenja brzine web stranice, Google najčešće sugerira smanjenje CSS, JavaScript i HTML datoteka. Brzinu web stranice možete poboljšati i optimizacijom slika, te boljim korištenjem pred memorije preglednika i mreže za distribuciju sadržaja.
Dakle, veliki broj video uradaka, animacija, prevelike fotografije ili spora mreža znatno mogu usporiti brzinu otvaranja web stranice, a na sve to možete pripaziti i redovitim održavanjem web stranice.

Zaključak: Web stranica koja ima malu brzinu učitavanja može natjerati posjetitelje da napuste vašu web stranicu. Stoga je vrlo važno osigurati dobru brzinu kako potencijalni korisnici ne bi izgubili interes za vašom web stranicom i u konačnici za vašim uslugama ili robom. Osim toga, dobra brzina web stranice važna je za SEO i osigurava dobru poziciju na web tražilici.

Niste zadovoljni brzinom svoje web stranice, niste sigurni kako ju redovito održavati, rado ćemo vas informirati i odgovoriti na sve vaše nedoumice: servisiram