social media marketing, social media manager, digital marketing

Košta li vođenje društvenih mreža puno?

Mi nismo velika agencija i zato je naš posao u profesionalnom vođenju društvenih mreža ograničen. To znači da vas u početku vašeg nastajanja možemo savjetovati, dogovoriti strategiju koliko i na kojim mrežama objavljivati, istražiti hashtagove i ključne riječi, a vaše objave koje pišete i izrađujete i snimate sami stavite u draft te ćemo ih urediti i lektorirati

social media, connection, icons
Vođenje društvenih mreža

Uvod:

Još na samom početku nastajanja naše blog sekcije pisali smo ZAŠTO JE DOBRO DRUŠTVENE MREŽE PREPUSTITI PROFESIONALCIMA. No, mnogi mali poduzetnici odustanu od tog pothvata jer im je angažman educiranih profesionalaca ili agencija naprosto nedostižan zbog velikih cijena. Usluge se mogu kretati od najmanje 2000 kuna a u nekim slučajevima i do nekoliko tisuća kuna na mjesečnoj razini, odnosno od tisuću kuna tjedno! U ovom slučaju radi se uglavnom o većim tvrtkama i većim projektima.

Cijene vođenja društvenih mreža mahom variraju i kreiraju se prema specifičnostima i zahtjevima klijenta.

Što zapravo plaćate?

Svaka ozbiljna tvrtka ima WEB STRANICU KOJA JJE IZLOG VAŠEG POSLOVANJA I danas ima i poslovne profile na društvenim mrežama kako bi razvile svoj brend i došle do potencijalnih kupaca. Iako se mnogima čini da je vođenje društvenih mreža lagan posao, pa nerijetko taj dio posla prepuštaju svom rođaku ili studentu susjedu, zapravo se radi o vrlo zahtjevnom poslu koji traži kreativnost, puno vremena i puno znanja iz područja digitalnog marketinga te korištenja raznih alata kako bi se ti profili vodili što profesionalnije.

Već sama izrada objava zahtijeva stalnu komunikaciju voditelja društvenih mreža s vašom tvrtkom ili odgovornom osobom u vašem marketinškom timu kako bi što više bila upućena u strukturu i proizvodne procese vaše tvrtke ili brenda i radila po njezinim naputcima. Uza sve to potrebna je dobra doza maštovitosti i originalnosti kako biste se što više istaknuli u moru sličnih brendova i svega što vam može biti konkurencija, od kreiranja izgleda stranice, loga, kreiranja sadržaja, vizuala i vođenja marketinških kampanja. A to je tek dio posla. Vođenje društvenih mreža nije nizanje objava za objavom bez ikakvih rezultata. Više možete postići jednom, ali vrijednom kvalitetnom objavom koju ćete stalno promovirati.

Pisanje objava i izrada vizuala tek su dvadeset posto posla. Ostalih osamdeset čine pozadinski rad, a to podrazumijeva istraživanje tržišta, izradu marketinške strategije za svaku društvenu mrežu, izradu rasporeda objava na tjednoj ili mjesečnoj bazi, redovito praćenje tijeka objave, tjednu ili mjesečnu analizu – te redovitu komunikaciju s publikom i odgovaranje na upite i komentare u inboxu i ispod objava.

U pravilu, iza vođenja vaših društvenih mreža stoji više ljudi: copywriter, dizajner, marketing manager, osoba koja će pratiti tijek objave te komunicirati s publikom u svako doba dana, što znači da plaćate vrhunsku uslugu profesionalnog tima nikako jednu ili dvije osobe! Jedna ili dvije osobe teško da će moći profesionalno voditi vaše društvene mreže s velikim obimom posla.

Nemojte nasjedati, bez obzira nude li vam osoba ili dvije visoku ili ispodprosječnu cijenu, što je također čest slučaj.

Što mi radimo

Mi nismo velika agencija i zato je naš posao u profesionalnom vođenju društvenih mreža ograničen. Za cijenu od 1000 kuna ali na mjesečnoj razini možemo vam biti support, a naš rad usredotočili smo na podršku poduzetnicima početnicima. To znači da vas u početku vašeg nastajanja možemo savjetovati, dogovoriti strategiju koliko i na kojim mrežama objavljivati, istražiti hashtagove i ključne riječi, a vaše objave koje pišete i izrađujete i snimate sami stavite u draft te ćemo ih urediti i lektorirati. Budući da smo specijalizirani i za oglašavanje na raznim platformama, u kasnijoj fazi, kada vam zatreba rado ćemo vas savjetovati i u oglašavanju na društvenim mrežama. Kada narastete i kada ćete biti toliko zaokupljeni svojim poslom da više nećete moći sjediti za računalom i sami planirati, pisati i snimati objave te stalno komunicirati s publikom prebacujemo vas velikoj agenciji.

I za kraj mali podsjetnik – nisu sve platforme iste i nemaju sve istu publiku. Facebook sadrži široku paletu oglasa, formata i sadržaja od fotografija, videozapisa, teksta i odličan je za lansiranje brenda i interakciju s publikom.Instagram je pak fokusiran na slike i videozapise te potiče tvrtke da osmisle kreativne načine za hvatanje i angažiranje svoje publike. Linkedln je pak platforma za poslovne korisnike i idealna je za tvrtke koje traže kandidate za zapošljavanje te za one koje se žele profilirati kao lider u svom segmentu poslovanja. Vole ga i mladi ljudi, a 90% korisnika su i korisnici Facebooka pa je integracija ovih dvaju platformi dobitna kombinacija za svakog ambicioznog i ozbiljnog poslovnog čovjeka, uključujući i vlasnike tvrtki.

I YouTube ima vrlo široki raspon korisnika, od 18 do 65 i više godina te može korisnicima pružiti informativan sadržaj koji savjetima ili maštovitim spotovima može povećati svijest o vašoj tvrtki ili robnoj marki te također dovesti do konverzija. Kozmetičar, ste slastičar, automehaničar ili imate zubarsku ili liječničku ordinaciju i želite privući mladu publiku kratkim i šaljivim video uracima, onda je najbrže rastuća mreža Tik Tok idealna za vas.

Imate li bilo kakvih nedoumica, koje društvene mreže koristiti, ne znate kako i čime započeti – tu smo za vas. Sve naše usluge u sferi digitalnog marketinga možete vidjeti na našoj novoj web stranici PromoviRAM