mining, ethereum, market

Čime rudariti?

Proces sastavljanja Mining RIG-ova vrlo je sličan načinu na koje se sastavlja klasično računalo. Budite oprezni. Računalo sastavljajte na tvrdoj površini, nikako na tepihu. Kao i kod klasičnog računala Mining RIG-ove trebate redovito održavati, čistiti ih od prašine jedanput na godinu, najzad svakih godinu i pol dana.

Uvod:

Rudarenje kripto valutama traži kvalitetno opremljeno, snažno i izdržljivo računalo. Ono što ga čini drugačijim od klasičnih računala jest da ima više grafičkih kartica. Rudarenje može biti zanimljivo ali morate pripaziti na vrućinu i buku koja proizlazi radom računala. Prilikom rukovanja računalima i opremom morate biti vrlo oprezni jer ako radite pogrešno može biti i opasno te ovisno gdje živite, struja može biti vrlo skupa.
U prošlom blogu nabrajali smo dijelove računala potrebnih za rudarenje kripto valutama . U ovom članku detaljnije ćemo opisati kako složiti i održavati Mining RIG (opremu za rudarenje) uz minimalnu potrošnju struje.

Što je GPU Mining RIG?

GPU Mining Rig je stolno računalo s više od jedne grafičke kartice. GPU Mining RIG koristi kombiniranu računsku snagu, a koju proizvode grafičke kartice namijenjene za raspršivanje blokova, rješavanje složenih jednadžbi i osiguranje blockchaina uz naknadu.

Koji dijelovi su potrebni za izgradnju GPU Mining RIG opreme?

Dijelovi se u pravilu mogu dijeliti na osnovne i glavne dijelove.

Osnovni dijelovi su: matična ploča, memorija (RAM), pohrana, PCI-E utori, internet veza WiFi adapter ili Ethernet. Osnovni dijelovi mogu biti na bilo kojoj rudarskoj platformi i ne morate ih mijenjati.
Glavni dijelovi su GPU grafičke kartice i PSU napajanja. Riječ je o dijelovima koje mijenjanjem platforme morate zamijeniti.

Kako složiti komponente?

 • Matična ploča – povezuje sve komponente. Neki modeli matične ploče imaju puno više podrške za rudarenje i pružaju više PCI-E utora što omogućuje dodavanja više grafičkih kartica. Prilikom nabave mislite unaprijed. Želite li u početku ugraditi četiri grafičke kartice, nabavite računalo sa šest utora jer vaše potrebe mogu narasti. No planirate li već u startu više, svakako gledajte da vaše računalo ima što više utora, ali ne treba ih biti previše. Preporuka je maksimum od 12 do 14 utora, ne više od toga, kako ne biste opteretili napajanje i potrošili još veću količinu struje.
 • Memorija (RAM) – Jačina RAM-a ovisi o vrsti matične ploče. Možete dobiti najmanju i najjeftiniju brzinu od 4 do 8 GB ovisno o tome koliko je stara vaša grafička kartica i radite li u Windowsima ili OS operativnom sustavu. Za više od devet grafičkih kartica 8 GB RAM-a je idealna jačina.
 • Napajanje (PSU)
  Napajanje je jedini dio opreme na kojemu ne smijete štedjeti. Skuplje napajanje u konačnici troši manju količinu struje. Jedinice za napajanje rangiraju se od bijele do titanske koja je najučinkovitija i troši manje watta. Svakako se pobrinite da dobijete dovoljno snage za svoju opremu, osobito želite li u utore staviti veći broj grafičkih kartica.
 • PCI-E utori
  Uvijek imajte jedan rezervni, slobodni utor (SLOT) u slučaju da se glavni pokvari kako vaše računalo ne bi doživjelo zastoje.
 • Okvir
  Aluminijske okvire smještate na dijelove gdje spajate komponente. Možete ih kupiti, ali i izraditi sami.
 • CPU procesor
  Želite li zaista rudariti, uzimajte isključivo nove procesore koji sadrže ventilatore koji će spriječiti gomilanje vrućeg zraka i pregrijavanje hardvera što može prouzročiti skupe kvarove i nenadoknadive gubitke.
 • Pohrana
  Mining RIG, odnosno „Rudarska oprema” je računalo i kao svakom računalu potreban mu je neki oblik nepromjenjive pohrane za pohranjivanje operativnog sustava i svih aplikacija koje želite da računalo pokreće. HDD disk inače je najčešća opcija za pohranu posljednjih trideset godina. S obzirom na veličinu prostora i performansi dovoljan je i SSD disk.
  Podatke možete pohranjivati i na USB stick.
 • Grafičke kartice (GPU)
  One su alfa i omega vaše rudarske operacije. Izbor ovisi o vašem budžetu. Najčešće se koriste NVIDIA i AMD kartice. NVIDIA kartice – točnije GTX 1660 TI i RTX 2060 bolje se ponašaju u mnogo više algoritama od AMD-a i zadržat će dobru vrijednost preprodaje budući da su te grafičke kartice još uvijek novijeg izdanja.
 • Internet veza
  Posjedujete li nekoliko uređaja, posjedovanje WiFi adaptera može biti skupo. Kako smo ranije naveli, poželjnije je koristiti Ethernet nego klasični WiFI jer je brži i sigurniji sa znatno manjom mogućnošću nepotrebnih kašnjenja ili još gore, prekida internetske veze.
 • LCD ekran ili monitor
  Privremeno ga morate imati prilikom postavljanja opreme te kasnije za kontrolu. Može biti in rabljeni. Kvaliteta nije presudna.

Održavanje Mining RIG-ova

Proces sastavljanja vrlo je sličan načinu na koje se sastavlja klasično računalo. Budite oprezni. Računalo sastavljajte na tvrdoj površini, nikako na tepihu. Kao i kod klasičnog računala Mining RIG-ove trebate redovito održavati, čistiti ih od prašine jedanput na godinu, najzad svakih godinu i pol dana.
U svijetu postoje primjeri velikih „farmera” koji posjeduju ogromne količine kartica i te segmente održavaju periodično ultrasoničnim čistačem čija cijena baš i nije pristupačna. No ta specijalna aparatura postaje isplativa kada je u igri veliki volumen komponenti.

Procjena je da u Hrvatskoj prosječni rudar ima RIG tipa jednog njihovog segmenta koje čine matična ploča, napajanje i 5-6 grafičkih kartica te ih je uz zamjenu termalne paste, dovoljno jedanput godišnje očistiti klasičnom kompresnom metodom i to kod profesionalnog servisera. Na žalost, za vrijeme čišćenja računalo ne smije raditi. Istina, ovime gubite, ali ne puno. Znatno je veća šteta ako vam kartica vrijedna pet i više tisuća kuna prestane raditi jer niste redovito čistili računalo i mijenjali termalnu pastu.

Imate li dodatnih pitanja oko redovitog održavanja bilo da se radi o opremi za rudarenje ili klasičnom računalu stojimo vam na raspolaganju: ram-servis