Odoo PLM-naslovnica

Upravljanje životnim ciklusom proizvoda/Odoo MRP

Odoo PLM sustav upravlja životnim ciklusom proizvoda i posebno je prilagodljiv inženjerskim odjelima. Koristi se za upravljanje promjena na sastavnicama (BoM) kao i za praćenje životnih ciklusa proizvoda pomoću narudžbi inženjerskih promjena (ECO-Engineering Change Orders), dokumenta koji opisuje predložene izmjene proizvoda ili dijelova proizvoda na koje utječe tražena promjena.

Uvod:

Odoo PLM (Product Lifestyle Management), potpuno je integrirano i prilagodljivo rješenje upravljanja životnim ciklusom proizvoda i stvoren je za pomoć tvrtkama svih veličina i proračuna. Uz pomoć ovog rješenja, moderne tvrtke mogu učinkovito upravljati inženjerskim promjenama. U konačnici koristi sve prednosti poslovne društvene mreže koja će vam uvelike može pomoći da lako komunicirate kroz nekoliko odjela. Odoo PLM u potpunosti je integriran s Odoo MRP proizvodnom aplikacijom.

Što je PLM?

Upravljanje životnim ciklusom proizvoda (PLM) proces je nadzora od same ideje proizvoda do potpuno zrelog proizvoda, što obuhvaća samu ideju proizvoda, dizajn, proizvodnju, marketing i lansiranje na tržište. Učinkovito upravljanje životnim ciklusom proizvoda povezuje različite strane uključene u stvaranje proizvoda, poboljšanje njegove učinkovitosti pa sve do njegovog lansiranja na tržište.

Svrha upravljanja životnim ciklusom proizvoda

Svrha upravljanja životnim ciklusom proizvoda je osigurati da svaki proizvod koji tvrtka razvija ima optimalnu kvalitetu, profitabilnost i utjecaj na kupca. Glavne funkcije upravljanja životnim ciklusom proizvoda su upravljanje dokumentima kao što su nacrti dizajna i popis materijala, pohrana podataka i datoteka, pojednostavljenje određenog tijeka rada, dodjela zadataka članovima tima i kontrola različitih informacija o proizvodu.

Faze životnog ciklusa proizvoda

Četiri su faze životnog ciklusa proizvoda:

1. Razvojna faza koja uključuje istraživanje, razvoj i izradu dizajna

2. Faza rasta kada se gotovo proizvod širi na tržište i doživljava porast prodaje

3. Zrelost kada je proizvod doživljava veliku potražnju u odnosu na konkurenciju

4. Pad proizvoda kada se tržište prezasiti i nadmaši ga konkurencija. U toj fazi tvrtke ga prilagođavaju tržištu ili se posvete stvaranju novog proizvoda

Odoo PLM-Product Lifestyle Management
PLM-životni ciklus proizvoda

Razvoj PLM-a

PLM je izvorno razvijen za zrakoplovnu i automobilsku industriju, ali se u međuvremenu proširio i na druge industrije kao što su pakiranje robe, elektronika, farmacija i moda. Razvoju PLM-a uvelike su pridonijeli računalno potpomognuto projektiranje (CAD), računalno potpomognuto inženjerstvo (CAE) te upravljanje podacima o proizvodima. Zahvaljujući tim naprecima, proizvodni ciklusi i vrijeme isporuke znatno su skraćeni. Budući da je proizvodnja kompliciran proces u više faza, centraliziranje svih informacija pomoću raznih PLM poslovnih softvera omogućilo je povećanje vrste proizvoda i konkurencije na tržištima.

Odoo PLM

Odoo PLM sustav upravlja životnim ciklusom proizvoda i posebno je prilagodljiv inženjerskim odjelima. Koristi se za upravljanje promjena na sastavnicama (BoM) kao i za praćenje životnih ciklusa proizvoda pomoću narudžbi inženjerskih promjena (ECO-Engineering Change Orders), dokumenta koji opisuje predložene izmjene proizvoda ili dijelova proizvoda na koje utječe tražena promjena. ECO dokument jako je dobro razvijen unutar Odoo aplikacije, a tvrtke mogu imati nekoliko svojih ili samo jednu vrstu ECO tipova, ovisno što i kako proizvode.

Odoo aplikacije dostupne su na našoj web stranici ProgRAM

O Odoo aplikacijama možete se informirati i naučiti na Odoo.com/slides