office, notes, notepad

Odoo računovodstvo – Zatvaranje poslovne godine

Prednosti Odoo računovodstvene aplikacije: Ne morate ručno generirati izvješća, ne morate brinuti za početak otvaranja nove fiskalne godine, a sva izvješća koja napravite možete prikazati, prekontrolirati i generirati u glavnu knjigu

Uvod:

Iza vas je još jedna uspješna poslovna godina i s velikim entuzijazmom ulazite u sljedeću. Ono što trebate napraviti je generirati financijsko izvješće pomoću kojih ćete analizirati učinke svog poslovanja. Dakle, prethodnu fiskalnu godinu morate zatvoriti. Kraj kalendarske godine predstavlja i kraj poslovne godine velikoj većini naših poduzetnika.

Što kažu hrvatski zakoni?

S računovodstvenog aspekta, jednom godišnje morate napraviti popis imovine i obveza. Također treba napraviti i vrednovanje pojedinih bilančnih pozicija, kao i pozicija izračuna dobiti i gubitka. Osim toga potrebno je izvršiti sve kontrole i usklađenja knjiženja i ispraviti eventualne pogreške.

Također se preporučuje napraviti pregled porezno priznatih i nepriznatih troškova, provjeriti porez po odbitku i eventualno mogućnosti od njegovog oslobođenja, te olakšice za reinvestiranu dobit, ispravak vrijednosti imovine te izračun poreznih manjkova. Također treba prekontrolirati i primjene osobnih odbitaka, obveze godišnje prijave poreza na dohodak, posebni postupak oporezivanje te konačni dohodak. Treba voditi računa i o PD IPO obrascima, te ako je potrebno korigirati obračun PDV-a.

Dakle, prije odlaska vašem računovođi morate dobro pripremiti svu papirologiju kako vam obostrano ništa ne bi promaklo.

Odoo računovodstvo-kako pomaže?

Poslujete li pomoću Odoo poslovnog softvera, u Odoo računovodstvenoj aplikaciji vrlo lako možete provjeriti i potvrditi sve fakture, račune, troškove, bankovne transakcije, nepodmirene račune, gotovinu s računa. Odoo uvelike pomaže u izradi izvješća kao i njihovom automatskom zatvaranju. Evo i kako:

1. Uđite u aplikaciju Odoo računovodstvo. Kliknite na konfiguraciju i na postavke, te se u postavkama spustite na fiskalna razdoblja gdje možete definirati posljednji dan fiskalne godine. U Hrvatskoj je to 31. siječnja.

Odoo računovodstvo -ulaz u aplikaciju te na konfiguraciju i postavke
Odoo računovodstvo-otvaranje aplikacije

Zatim se vratite na aplikaciju i odaberite korisnika.

Odoo računovodstvo-odabir korisnika i tvrtke
Odoo računovodstvo-odabir korisnika

Nakon što vidite odjeljak o računovodstvu, uočit ćete različite vrste pristupa za korisnike. To su naplata, upravljanje naplatom ili jednostavno ništa.

Odoo računovodstvo -pristup za korisnike
Odoo računovodstvo-pristup za korisnike

No najvažnije je da upamtite da uprava tvrtke u Odoo računovodstvu ima veća prava pristupu i upravljanju u aplikaciji zato što oni upravljaju planom, računima, mirenjima, porezima i za to odgovaraju nadležnim državnim tijelima. U Hrvatskoj je to Porezna uprava. Dakle, članovi uprave vaše tvrtke su zapravo glavni administratori u Odoo računovodstvenoj aplikaciji. Oni su ti koji određuju i fiksni datum zatvaranja stare poslovne godine i otvaranja nove te sve druge potrebne radnje koje računovođi tvrtke jamče da u poslovne knjige nitko od zaposlenika ne ulazi i ne mijenja ih.

Odoo računovodstvo-zatvaranje poslovne godine
Odoo računovodstvo – zatvaranje poslovne godine

Vrlo je važno znati da način rada u Odoo računovodstvenoj aplikaciji ovisi o lokaciji (državi) vaše tvrtke i metodologiji rada vaše tvrtke.

Važno: Odoo Računovodstvo nije poveznica s Poreznom upravom. Ono je samo podrška vašem poslovanju i olakšava rad vašoj upravi, odnosno vama kao vlasniku i računovođi vaše tvrtke.

Prednosti Odoo računovodstvene aplikacije

  • Ne morate ručno generirati izvješća
  • Ne morate brinuti za početak otvaranja nove fiskalne godine
  • Na početni datum nove fiskalne godine, stanje na računu bit će nula
  • Sva izvješća koja napravite možete prikazati, prekontrolirati i generirati u glavnu knjigu.

Kada dovršite sve potrebne radnje, glavna knjiga u Odoo-u u konačnici izgleda ovako:

Odoo računovodstvo-završna knjiga/zbir godišnjih izvješća
Odoo računovodstvo-završna knjiga

Detaljnije o zatvaranju fiskalne godine u Odoo računovodstvenoj aplikaciji možete pogledati u video zapisu objavljenom na našem YouTube kanalu:

O mogućnostima Odoo poslovnog softvera i dostupnim besplatnim aplikacijama i aplikacijama na pretplatu možete doznati na našoj web stranici: ProgRAM a dodatne informacije i novosti na službenoj Odoo WEB STRANICI.

Sretna vam još jedna poslovna godina! Želimo vam puno uspjeha u daljnjem poslovanju.

Vaši

Servisi Ram