kako testirati ventilatore na računalu-upute

Testirali smo ventilator, kako?

4 pina su potrebna kako bismo efikasno kontrolirali brzinu okretaja ventilatora te pomoću feedbacka iz ventilatora kontrolirali vrti li se ventilator i kojom brzinom.

Uvod:

Računalni ventilator pričvršćen je za kućište računala koje se koriste za aktivno hlađenje na način da izvana uvlači hladniji zrak te iznutra izbacuje topliji zrak. Stariji ventilatori imaju 3 pina (nemaju feedback) dok noviiji imaju 4 pina:

1. GND (crna)

2. +12V (crvena)

3. Feedback (plava)

4. Control (žuta)

Grafičke kartice još su jedan veliki generator zagrijavanja unutar kućišta računala i većina ih dolazi s ventilatorom koji ih hladi tijekom rada i omogućava im normalno funkcioniranje. Budući da smo na servis zaprimili grafičku karticu kojoj ne rade ventilatori, napravili smo testno okruženje kako bismo vam pokazali kako rade ventilatori:

Testna okolina (kako je sve spojeno?)

kako testirati računalni ventilator
Kako testirati računalni ventialtor

Ako spojimo 12V napon na 1 i 2 pin ventilator će se upaliti u raditi na max brzini. Na pin 4 kojim kontroliramo brzinu spajamo napon od 0V do 3.3V to ovisno o naponu na pinu 4 kontroliramo brzinu vrtnje ventilatora. Spojimo li pin 4 masu, ventilator će se vrtjeti minimalnom brzinom. Ako spojimo 1.67V možemo izračunati frekvenciju povratnog signala brzine okretaja. S obzirom da je jedan podiok (division) 10ms, možemo je izračunati po formuli f=1/T f(Hz)=1/0.010(s) f=100Hz.

Kako testirati računalni ventilator i izmjeriti brzinu okretaja
Kako testirati računalni ventilator i izmjeriti brzinu okretaja

Ako smanjimo napon na control pinu na 1.03V, perioda signala se povećala na cca 3 podioka te je po istoj formuli f=1/T cca 33Hz.

Zaključak: 4 pina su potrebna kako bismo efikasno kontrolirali brzinu okretaja ventilatora te pomoću feedbacka iz ventilatora kontrolirali vrti li se ventilator i kojom brzinom.

Uređaj koji smo koristili u svrhu osciloskopa je Red Pitaya

Računalo vam „šteka” ili niste sigurni jesu li vam ventilatori ispravni. Za sve informacije o radu vašeg računala i načinima pomoći stojimo na raspolaganju: ram-servis.