kako testirati ventilatore na računalu-upute

Testirali smo ventilator, kako?

Računalni ventilator pričvršćen je za kućište računala koje se koriste za aktivno hlađenje na način da izvana uvlači hladniji zrak te iznutra izbacuje topliji zrak. Stariji ventilatori imaju 3 pina (nemaju feedback) dok noviiji imaju 4 pina:

1. GND (crna)

2. +12V (crvena)

3. Feedback (plava)

4. Control (žuta)

Grafičke kartice još su jedan veliki generator zagrijavanja unutar kućišta računala i većina ih dolazi s ventilatorom koji ih hladi tijekom rada i omogućava im normalno funkcioniranje. Budući da smo na servis zaprimili grafičku karticu kojoj ne rade ventilatori, napravili smo testno okruženje kako bismo vam pokazali kako rade ventilatori:

Testna okolina (kako je sve spojeno?)

kako testirati računalni ventilator
Kako testirati računalni ventialtor

Ako spojimo 12V napon na 1 i 2 pin ventilator će se upaliti u raditi na max brzini. Na pin 4 kojim kontroliramo brzinu spajamo napon od 0V do 3.3V to ovisno o naponu na pinu 4 kontroliramo brzinu vrtnje ventilatora. Spojimo li pin 4 masu, ventilator će se vrtjeti minimalnom brzinom. Ako spojimo 1.67V možemo izračunati frekvenciju povratnog signala brzine okretaja. S obzirom da je jedan podiok (division) 10ms, možemo je izračunati po formuli f=1/T f(Hz)=1/0.010(s) f=100Hz.

Kako testirati računalni ventilator i izmjeriti brzinu okretaja
Kako testirati računalni ventilator i izmjeriti brzinu okretaja

Ako smanjimo napon na control pinu na 1.03V, perioda signala se povećala na cca 3 podioka te je po istoj formuli f=1/T cca 33Hz.

Zaključak: 4 pina su potrebna kako bismo efikasno kontrolirali brzinu okretaja ventilatora te pomoću feedbacka iz ventilatora kontrolirali vrti li se ventilator i kojom brzinom.

Uređaj koji smo koristili u svrhu osciloskopa je Red Pitaya https://redpitaya.com/

Računalo vam „šteka” ili niste sigurni jesu li vam ventilatori ispravni. Za sve informacije o radu vašeg računala i načinima pomoći stojimo na raspolaganju: https://ram-servis.hr/