farm, mining, the ethereum

Što je zapravo rudarenje?

Sastavljanje grafičkog procesora za rudarenje nije teško, ali zahtijeva ulaganje u prave dijelove. Koliko ćete rudariti ovisit će o tome jeste li odvojili vrijeme za pronalaženje pravih grafičkih procesora, jedinica napajanja i tvrdog diska, te jeste li odabrali solo ili grupno rudarenje.

Uvod:

Želite ulagati u kriptovalute, ali ne znate u kakvo računalo uložiti i kako ga održavati. Najprije treba znati da vaše računalo za tu namjenu mora biti snažno i izdržljivo, te kvalitetno opremljeno. Mining Rig, Crypto miner ili GPU miner su specijalizirana računala s više grafičkih kartica, te su ciljano namijenjena za rudarenje kriptovaluta.

Na što trebate paziti prilikom nabave dijelova za Mining Rigove?

Prilikom kupovine dijelova, svakako trebate paziti na količinu snage koja je potrebna za vaše rudarske operacije. Opremanje Mining Rig računala može biti i jako skupo, ali jeftinim komponentama vjerojatno će nedostajati snage potrebne za pogon vaše rudarske operacije. Stoga tijekom kupovine obavezno provjerite sve te specifikacije kako biste odabrali prave komponente za svoju opremu.
Potrebne su sljedeće komponente:

Matična ploča

Matična ploča glavni je izvor računalne snage, stoga je njezina kvaliteta vrlo bitna. Ona je jedan od glavnih komponenti u koju morate ulagati. Pri tome morate paziti i na količinu utora za grafičke kartice. Matična ploča u konačnici određuje ukupnu snagu vašeg računala, što je vrlo bitno.

Grafičke kartice

Grafičke kartice su osnovni načini na koji će vaša oprema za rudarenje kriptovalute raditi te uspjeha koji ćete postići uporabom svoga stroja. Grafički procesori (GPU-ovi) su osnova načina na koji će vaša oprema za rudarenje kriptovalute raditi te postotka uspjeha postignutog od svog stroja.

Tvrdi disk

Za pohranu operativnog sustava treba vam tvrdi disk.

Ako ste početnik, radije odaberite jednostavan SSD koji možete nadograđivati u skladu s povećanjem opsega vašeg posla.

Dovoljno RAM-a

Sjajna vijest u vezi RAM-a je da vam ga ne treba previše da biste stekli Bitcoin. Iako pretpostavljate da to zahtijeva tonu memorije, RAM ćete uglavnom koristiti za pohranu datoteka i softvera operativnog sustava.

Prije kupnje tvrdog diska provjerite ima li uključeni RAM najmanje 4 GB, što je u pravilu dovoljno za početak. Manje RAM-a također je način da uštedite ponešto novca, a rastom obima vašeg posla, uvijek ga možete nadograditi.

Jedinica za napajanje

Rudarenje Bitcoina troši puno energije i trebat će vam snažno napajanje kako bi vaš sustav ispravno radio. Mnogi početnici ne znaju koja će im veličina biti potrebna. No za rudarenje kriptovaluta, svaki stroj mora imati puno snage. Svakako prije upotrebe morate izračunati koliko su snažni procesori vaših grafičkih kartica, te koliko energije troše ostale komponente u računalu.

Slaganje dijelova

S obzirom na to da vaš novi sustav koristi puno energije, proizvodit će i mnogo topline. Prije nego što instalirate softver i započnete koristiti svoj novi stroj, osigurajte se dovoljno kako se zbog velike topline, dijelovi u računalu ne bi zapalili. Stoga prije instalacije softvera, svakako provjerite kabele tako da ih odvojite od ostalih dijelova.

Kako pronaći pravi softver?

Za početnike najbolji je Windows operativni sustav, budući da ima automatiziranu instalaciju drivera i može povezati vaše komponente bez ikakve intervencije. Osim Windowsa, operativni sustav za rudare podržava i Linux.

Nakon što ste postavili svoj grafički procesor, ostaje vam izabrati hoćete li rudariti samostalno ili se natjecati. Ovo drugo pruža kontinuirani rok kriptovalute, dok samostalno rudarenje zahtijeva preuzimanje cijelog Blockchaina i zahtijeva ogromnu količinu energije. Ako se odlučite baviti rudarenjem sami, vjerojatno će vam trebati naprednije specifikacije, a samim time i veće napajanje.

Zaključak

Sastavljanje grafičkog procesora za rudarenje nije teško, ali zahtijeva ulaganje u prave dijelove. Koliko ćete rudariti ovisit će o tome jeste li odvojili vrijeme za pronalaženje pravih grafičkih procesora, jedinica napajanja i tvrdog diska, te jeste li odabrali solo ili grupno rudarenje. Dakle, Mining Rig može se sastaviti prema vlastitoj želji. Naravno, potrebno ih je redovito održavati, provjeravati i optimizirati kako bi bili što učinkovitiji i dali vam svoj maksimalni doprinos. ram-servis