pc case, concept design, sketch

Kućišta za računala – koje odabrati?

Kućište je jedno od najvažnijih dijelova računala jer su u njemu smještene sve važne komponente. Vrste kućišta razlikuju se po veličini, izgledu i kvaliteti hlađenja, te po veličini matične ploče koja se nalazi unutar kućišta.

Uvod:

U kućišta za računala smještaju se komponente računala. Stoga kao i napajanja imaju veliku ulogu osobito kod novih računalnih sustava. Kakvo kućište odgovara vašem računalu ovisi o matičnoj ploči. Današnja kućišta uglavnom su dizajnirana da mogu prihvatiti ATX standardne matične ploče u punoj ili mikro verziji.

Kućišta slobodno možemo podijeliti na tri različite grupe kao što su desktop-vodoravna kućišta standardne visine, tower – okomita kućišta standardne visine i slim-uža ili manja vodoravna i okomita kućišta, predviđena uglavnom za mini ITX matičnu ploču.

Vrste uspravnih kućišta za računala

Na tržištu su dostupna četiri standarda uspravnih kućišta. Tako je za najzahtjevnije korisnike predviđen Big Tower koji sadrži pet ili više mjesta za optičke uređaje te pet ili više mjesta za tvrde diskove, dva mjesta za disketni uređaj kao DAT ili ZIP pogon, čitač memorijskih kartica i slično. Midi Tower sadrži tri ili četiri mjesta za optičke uređaje, dva do četiri mjesta za tvrde diskove i jedan za disketni uređaj. Midi Tower kućište najprihvatljivije je za većinu korisnika, pogotovo ako vam veličina prostor unutar kućišta nije od presudne važnosti. Mini Tower sadrži dva mjesta za optičke uređaje, dva mjesta za tvrde diskove i disketni uređaj te podržava gotovo sve ATX vrste matičnih ploča. Micro Tower ili SFF ima jedno mjesto za optički uređaj te najviše dva mjesta za tvrdi disk. Uglavnom su dizajnirani za Mini ITX matične ploče, te su pogodni za uredsku uporabu, pogotovo ako želite da vaše računalo u uredu zauzima što manje prostora.

Prednosti i mane kućišta za računala

Big Tower najveća je veličina za korisnike računala od svih vrsta kućišta i njegove dimenzije kreću se od 55,88 do 76,2 cm u visinu i 22,86 do 33,02 cm u širinu. Podržava matične ploče kao što su ATX, Extended ATX, Micro ATX, Micro-ATX, XL-ATX, Mini ITX, SSI EEB.

Njega najviše vole profesionalci jer pruža dodatne utore i prostor za optičke pregrade, jedinice za protok zraka itd. Nedostaci su mu velika cijena te to što zbog veličine i težine zauzima puno prostora i teško ga je transportirati.

Midi Tower ima najčešću veličinu za prosječne korisnike stolnih računala. Kreće se između 38,1 do 55,88 cm visine i 15,24 do 25,4 cm u širinu. Podržava matične ploče poput Mini-ITX, MicroATX, ATX, E-ATX, M-ATX i može biti najbolji izbor za povremene korisnike. Cjenovni rang je srednje pristupačan

Mini Tower visoko je 30,48 do 45,72 cm, a široko 15,24 do 25,4 cm. Uglavnom podržava Micro ATX i Mini ATX matične ploče

Mini Tower kućište je najbolje za osnovne zadatke kao što su pregledavanje weba, pristup web aplikacijama, audio/video reprodukcija i obrada dokumenata. Postoji ograničenje za dodatne kartice i utore za RAM i ROM. Jeftino je i pristupačno.

Mikro Tower kućišta su vrlo male veličine i male težine u usporedbi sa svim kućištima računala.

Visoki su 25,4 do 35,56 cm i široki 12,7 do 20,32 cm, te podržavaju Micro ATX i Mini ITX matične ploče

Najbolji su kao kućni medijski centar za streaming videa i zvuka putem povezivanja TV-a ili monitora. Moguće je da ćete ga morati puno prilagođavati kako bi potpuno odgovaralo vašim željama i potrebama. Cijena može biti srednja do visoka, opet ovisno o vašim potrebama.

Zaključak: Kućište je jedno od najvažnijih dijelova računala jer su u njemu smještene sve važne komponente. Vrste kućišta razlikuju se po veličini, izgledu i kvaliteti hlađenja, te po veličini matične ploče koja se nalazi unutar kućišta ATX, Micro ATX i Mini ITX.

Ponudu kvalitetnih rabljenih računala možete naći kod našeg prodajnog partnera Techsavers računala

Niste sigurni u svoj odabir i kakvo kućište odgovara vašim potrebama, kod nas možete dobiti sve potrebne informacije: ServisiRAM