keyboard, computer, technology

Zašto je moje računalo glasno?

Buka u računalu nije ugodna i vrlo često može zabrinuti, pogotovo ako je pritom računalo i usporeno. Redovito čišćenje i održavanje računala jedan je od načina za sprječavanje buke te štiti od većih i skupljih kvarova.

Uvod:

Ulazite u ured. Sjedate za stol, čavrljate s kolegom uz kavicu. Posežete za svojim računalom, pažljivo ga uključujete. Osim što mu treba vremena da se upali, primjećujete vibracije i buku u kućištu. Zabrinuti, pitate se što se događa. Osim što nije uhu ugodna, kao i svaki laik svjesni ste da buka u računalu nije bezazlena i bojite se da bi mogla prouzročiti kvar.

Najčešći uzroci buke u računalu

Jačina buke svakako ovisi o jačini konfiguracije koju ima vaše računalo. Jaka buka u računalu može biti iz nekoliko razloga. Prvi je i najčešći je pregrijavanje komponenti – procesora i grafičke kartice, prijenosnih računala i drugih komponenti. Glavni je uzrok velika količina prašine koja blokira radijatore hladnjaka i otvore za provjetravanja što za posljedicu ima sušenje termalne paste i brtvila.

Jedini i pravi lijekovi, u tom slučaju su, čišćenje računala od prašine i zamjena termalne paste , o čemu smo i ranije pisali.

Dobro je ako ostane na tome. Drugi uzrok buke u računalu može biti nedovoljna učinkovitost ventilatora hladnjaka, čime dolazi do pregrijavanja. U tom slučaju, zamjena hladnjaka na računalu je vrlo vjerojatno jedini izlaz.

Veliku buku mogu prouzročiti i HDD diskovi, pogotovo ako su stariji, što je dobar signal da započnete s pohranjivanjem važnih datoteka i zamjenom tvrdih diskova. U slučaju da se vaš HDD disk sastoji od pokretnih dijelova koji glasno rotiraju, zamijenite ih SSD diskom.

Još jedan razlog bučnog računala može biti u napajanju koje osigurava energiju za sve komponente u računalu. Ako se njegov kapacitet približi vrijednosti koju troši sustav, brzina ventilatora će se povećati, a rezultat je buka u računalu. Neki modeli napajanja mogu biti glasni jer nisu dovoljno kvalitetni. Tada nam jedino preostaje pažljiv odabir modela napajanja.

Buka u računalu nije ugodna i vrlo često može zabrinuti, pogotovo ako je pritom računalo i usporeno. Redovito čišćenje i održavanje računala jedan je od načina za sprječavanje buke te štiti od većih i skupljih kvarova. Primijetite li da je vaše računalo bučno i sporo radi, za pomoć se možete obratiti i kod nas. Vašem ćemo računalu najprije uspostaviti dijagnozu, te vas pozivamo da se u 11 mjesecu pridružite našoj akciji Dijagnostika s popustom.

Vaš

ram-servis