Odoo fakturiranje

Osnove fakturiranja u prodaji/Odoo fakturiranje


Bez obzira vodite li malu tvrtku ili veliku organizaciju, briga o računima je neizbježna, pogotovo ako prodajete svoj proizvod ili uslugu. Nakon što s klijentom ili kupcem dogovorimo posao ili prodaju proizvoda, usluge i u konačnici cijenu, potpisujemo ugovor. Nakon potpisivanja ugovora, prije ili poslije izvršenog posla ili usluge, ovisno o dogovoru, uspostavljamo fakturu.


Što je faktura?

tax office, accounting, invoice
Invoice


Vjerojatno svi to znamo, ali vrijedi ponoviti da je faktura poslovni dokument izdat prema kupcu ili klijentu, a u njemu se navode točan naziv tvrtke koja uspostavlja fakturu, kupca prema kojemu je faktura uspostavljena, naziv proizvoda ili usluge, cijena proizvoda ili usluge, uračunat PDV, datum i vrijeme ispostave fakture, zadani rok plaćanja, način plaćanja te ime operatera. Sa stajališta prodavača, njegov izdani račun je izlazna faktura, sa stajališta kupca, pogotovo ako se je to pravna osoba, radi se ulaznom računu. Također vrijedi ponoviti i da faktura prema članku 21 Zakona o trgovačkim društvima treba sadržavati podatke kao što su naziv i sjedište tvrtke, naziv suda kod kojega je tvrtka upisana u sudski registar, temeljni kapital i je li uplaćen u cijelosti, članove društva, matični broj i OIB tvrtke. Isti podaci moraju biti navedeni i na vašoj web stranici.

Načini uspostave faktura

Velika je vjerojatnost da je ručno pisana faktura poslana e-mailom za većinu tvrtki postala prošlost, budući da postoje mnoge poslovne aplikacije koje vam omogućuju da se povežete s kupcima i fakturu uspostavite online te da kasnije evidentirate svoje izlazne ali i ulazne račune i o njima vodite brigu. Odoo aplikacija za fakturiranje je među popularnijima u svijetu, jer je integrirana s ostalim aplikacijama što je prednost Odoo poslovnog softvera čije aplikacije možete pogledati ili preuzeti na našoj službenoj web stranici ProgRAM


Odoo fakturiranje

Pomoću Odoo aplikacije za fakturiranje, plaćanje putem interneta vrlo je jednostavno. Možete upravljati ugovorima, stvarati nove račune i vršiti brže uplate u isto vrijeme, od plaćanja računa na temelju narudžbi za prodaju ili naloga za isporuku. Odoo fakturiranje nudi mnogobrojne mogućnosti za koje se možete odlučiti i dobro ih iskoristiti. Profesionalno izrađenu fakturu možete poslati samo jednim klikom ili ju automatski poslati putem e-maila i u PDF formatu kojega možete i isprintati. Automatizirana praćenja jednostavna su za konfiguriranje i pomažu u pojednostavljenju plaćanja čineći ih brzim i lakim. Odoo Enterprise verzija nudi i mogućnosti uvida u bankovne transakcije, te mogućnost plaćanja u više valuta. Razliku između Community i Enterprise Odoo verzija također smo ranije objasnili.

Među vašim klijentima su i veće korporacije i surađujete s inozemnim dobavljačima, uspostava fakture u Odoo aplikaciji može pojednostaviti tako da su obje strane zadovoljne, i prodavač i kupac.

Kako uspostaviti fakturu i jednim ju klikom postati prema klijentu, kako kontrolirati plaćanja i račune detaljno je pojašnjeno u OVOM VIDEU.