napuhnuta baterija u laptopu ili prijenosnom računalu

Kako postupiti ako je baterija vašeg računala napuhnuta?

Primijetili ste se je vaš laptop malo „natečen”. Otvorili ste ga i uočili da je baterija dvostruko veća no inače. Na žalost, to nije dobro. Vaša se baterija napuhnula i taj kvar nimalo nije bezazlen. Napuhnuta baterija može se zapaliti i ozbiljno naštetiti kućištu vašeg računala.

Što je napuhnuta baterija?

Velika većina moderne prijenosne elektronike, poput prijenosnih računala, tableta, pametnih telefona se napajaju litij-ionskim baterijama koje imaju visoku gustoću energije, nisko samopražnjenje i vrlo mali memorijski učinak. No, na žalost danas je sve potrošna i zamjenjiva roba, pa tako i takva baterija, pogotovo što je pod tlakom i manje stabilna te ima vrlo male pregrade između ćelija i vanjskog pokrova.

Kada su baterije pregrijane, napunjene ili jednostavno propadaju zbog starosti, moguće je da unutarnje ćelije baterije istisnu zapaljivu smjesu elektrolita. I tada dolazi do napuhnutosti, odnosno natečenosti baterije. Takva baterija je i Iako zapaljiva. Iako ne može izazvati veliki požar, može oštetiti kućište i vašem računalu ozbiljno naštetiti. Napuhnuta baterija lako se prepoznaje Čak je 100 do 200% veća od tzv. zdrave baterije, a kućište se više ne može sigurno zatvoriti.

Kako ukloniti napuhnutu bateriju?

Prestanite koristiti vaš uređaj i nipošto ga nemojte puniti. Kao što smo ranije napomenuli, natečena ili napuhana baterija zaista može oštetiti vaš uređaj, a ako ju još punite, šteta na vašem uređaju se može samo povećati. Stoga, oprez!

Bateriju svakako trebate izvaditi! I važno je napomenuti da je nikako ne smijete baciti u kućni, komunalni otpad. Svaka baterija, pa i ona u računalu sadrži opasne tvari koje mogu zagaditi okolinu i naštetiti ljudskom zdravlju. Svi prodavači baterija i sličnih predmeta dužni su kupcima omogućiti vraćanje otpadnih baterija.

Bojite li se bateriju ukloniti sami, pomoć svakako potražite u obližnjem servisu. Budući da je svakome cilj održati bateriju ispravnom i izbjeći prijevremeni kvar baterije, kod nas uz čišćenje računala o kojemu smo pisali ranije obavljamo i preventivni pregled računala. U narodu kažu da je bolje spriječiti, nego liječiti. A problem eventualne natečenosti baterije možemo uočiti na vrijeme te vaše računalo spasiti od neugodnih posljedica. RAM-SERVIS