design, internet, www

Proces izrade web stranice-dio po dio

Svaki profesionalac će vam sugerirati da uspješna i visokopozicionirana web stranica mora imati dobro osmišljenu strategiju usmjerenu na postizanje ciljeva – od privlačenja posjetitelja za kupovinu proizvoda pa do upoznavanja posjetitelja s vašim brendom što smo ipisali u blogu IZRADA WEB STRANICE KAKO I NA KOJI NAČIN


Faze postupka izrade web stranice navest ćemo na primjeru jedne naše stranke (e-knjigovodstvo).

Definicija projekta

Naša stranka htjela je poslovni softver koji će ju spajati s klijentima. Također je izrazila želju da na web stranici stavimo blog koji smo spojili sa službenom Facebook stranicom tvrtke. Dobro je na početku znati zašto radite web stranicu, koji su njezini ciljevi, želite li da se klijenti samo upoznaju s vašim radom ili brendom ili želite i prodavati svoje usluge ili proizvode. Kada utvrdite ciljeve, radimo nacrt web-a ili wireframe.Izrada nacrta web stranice


Stranci smo predočili wireframe, odnosno nacrt ili skicu web stranice. Definirali smo meni, okvirni sadržaj te strukturu web stranice. U međuvremenu, stranka nam je predala fotografije, logo, vizual. Što trebate pripremiti za izradu web stranice opisali smo u jednom od prošlih blogova.

website, blogging, design
Web Design


Iako ne prikazuju stvarne elemente dizajna, wireframe je vodič za definiranje hijerarhije sadržaja na stranici.
Dizajn web stranice

Nakon odobrenog wireframea dignuli smo testnu web stranicu, te smo ju dizajnirali. S odobrenim dizajnom stvaramo sadržaj web stranice, na osnovu dostavljenih materijala, fotografija i loga.
Stavili smo LoremIpsum tekst kako bismo dobili dojam koliko teksta nam treba i kako se on uklapa u dizajn web stranice.

Lorem Ipsum Podvrsta je teksta za rezervirano mjesto, odnosno nekad grafičari, a danas ga web dizajneri koriste za mjesto koje treba biti ispunjeno tekstom i da do tada ne bude prazno.

Lorem Ipsum gomila je nabacanih riječi na latinskome jeziku i koristi se stoljećima. Ako vam se takav način čini dosadnim i ljubitelji ste mačaka onda je CAT IPSUM izbor za vas! Naime, ove stranice umjesto latinskim pričaju mačjim jezikom!

Pisanje teksta i završna faza

Kada stavimo Lorem Ipsum ili mačji Ipsum, javljamo stranci da nam dostavi primjer konačnog teksta. Tekst prilagodimo uz njezino odobrenje. Tekst prilagođavamo zbog profesionalnih razloga i obavezno uključujemo ključne riječi što je vrlo važno za SEO optimizaciju.

Također smo u završnoj fazi pomicali i mijenjali fotografije da bi se stranica ispunila i finalizirala. Sve dok stranicu ne objavimo, uvid u nju imaju samo klijenti i ljudi koji na njoj rade.

Testiranje web stranice

Prije objave web stranice, stranicu smo testirali. Testirali smo njezinu brzinu i responzivnost (prilagodbu) na više uređaja (prijenosna računala, tableti, mobiteli). Testiranje web stranice iznimno je važno kako bi se nedostaci ili pogreške mogle uočiti i sanirati na vrijeme.

Objava web stranice

Nakon testiranja web stranicu smo dali klijentu na odobrenje. Odobrena web stranica se u konačnici objavljuje. No i nakon objave rade se sitne promjene, popravljanje neispravnih veza, uređenje kopija i unos prilagodbi.


Održavanje web stranice

Nakon objave web stranice nije sve gotovo. Zapravo, online priča tek počinje. Naime, web stranicu treba održavati, a to se može ažuriranjem sadržaja, unosom promjena, popravljanjem neispravnih veza. Pazimo je li stranica u redu, jesu li slova i fotografije na mjestu. Mjerimo njezinu brzinu i responzivnost. Ako je potrebno radimo na njezinom ubrzanju. Analiziramo njezin status na tražilicama. Web stranica je poput živog bića, na nju treba stalno paziti, održavanje web stranice jako je bitno. Imate li nedoumica u održavanju vaše web stranice, želite biti sigurni je li s njom sve u redu ili smatrate da treba nešto popraviti, tu smo za vas:
PromoviRAM/Kontakt