monitor, technology, web page

Izrada web stranica-kako i na koji način?

Razmišljate o izradi web stranice, ali niste sigurni kako i kojim alatima? Postoje mnoge jednostavne šablone i CMS sistemi. No, najbolje je da vam neke stvari objasnimo korak po korak.

Da bi vaše znanje u izradi web stranice bilo savršeno i da biste materijom vladali bez problema, potrebne su osnove, a to je učenje HTML kod-a.

Izrada web stranice u HTML kod-u rado zovemo i „Old School” u izradi web stranice. Učenje HTML kod-a je učenje o kreiranju stranice iz početka i siguran put da kreiranje web stranica potpuno svladate.

code, coding, web
HTML kod

Što je HTML, a što su CSS i Javascript?

HTML je kratica za Hyper Text Markup Language i koristi se za izradu web stranica i aplikacija. Za razliku od pravog programiranja, HTML jezik jedan je od najjednostavnijih kodova za učenje i primjenjuju ga svi koji se žele baviti izradom web stranica. Iako na internetu postoji ogroman broj web stranica na kojima možete učiti o HTML kodu, najpopularnija je w3schools gdje HTML možete i sami isprobati. Nemojte se obeshrabriti! HTML kod mora znati svaki profesionalac. Jednom kada ga svladate, otvaraju vam se sva vrata!

I dok HTML koristimo za strukturu web stranice, CSS (CascadingStyle Sheets) jezikom koji se također može učiti na internetskim stranicama i na spomenutom webu, radimo strukturu web stranice, odnosno boje, stil i izgled, dok nam Javascript omogućava dinamičku izradu web stranica.

Alati za izradu web stranice

Web site builders su jedna od mogućnosti, odnosno alata za izradu web stranice.

Postoje mnogi „for free” softveri koji omogućuju da uz relativno male novce uz „drag and drop” metodu izgradite svoju web stranicu. Među najpopularnijim alatima je svakako weebly koja nudi razne mogućnosti od odabira domene, izrade web trgovine i newslettera. Sve više se koriste i squarespace i jimdo, no njihovi nedostatak je da trenutno još uvijek ne možete web stranicu napraviti prilagođenu tabletima i mobilnim uređajima. Jako popularan alat za izradu web stranice je wix , a mnogi ga smatraju trenutno i najboljim alatom za izradu web stranice.

Web stranice se mogu raditi i u Odoo poslovnom softveru koji nudi i mogućnost funkcionalne web trgovine..

Izrada web stranice u CMS-u

CMS ( Content Management System) je sistem upravljanja sadržajem internet stranice. Osnovna je svrha da cijelom ili dijelom web stranice istodobno upravlja više korisnika. To je sustav koji se najčešće koristi za izradu news portala, primjerice. No izradu web stranice u CMS sustavu profesionalci preporučuju i blogerima, tvrtkama, umjetnicima, odnosno svima koji imaju neki biznis, a žele efikasnu web stranicu jer nudi više mogućnosti među kojima je kreiranje i uređivanje članaka i blogova, kalendara, web shopova, uređenje računa i faktura, uređenje prava korisnika, urednika i administratora. Među najpopularnijim CMS sustavima su Joomla i Word Press koji je i najpopularniji jer je jednostavan za izradu i korištenje, ima mogućnost pluginova i SEO je friendly.

Web Site Builders vs. CMS

Web site builderi jednostavni su za korištenje te se ne morate brinuti o sigurnosnim kopijama. No, nisu prilagođeni za sva web mjesta i ne mogu se premještati na novi hosting, a možda niste ni vlasnik domene. Zapravo, ako radite web stranicu u website builderu vi niste vlasnik svoje stranice. Želite li to postati, morate zakupiti hosting i domenu, no tada te stranice više nisu „for free”, odnosno nisu besplatne. Vi tu stranicu morate u tom slučaju platiti uz rizik da na tražilicama nećete imati tako dobru poziciju kao kad stranicu radite u CMS-u ili u kodu.

Pomoću CMS-a možete izraditi bilo koju vrstu stranice i za bilo koju publiku. No, stranice izrađene u CMS-u moraju se održavati, a različite usluge kao što su hosting i domena kupujete zasebno. Usluge hostinga kod nas su dostupne na: RAMHOSTING

Prednosti izrade web stranice u CMS-u je široki raspon tema i pluginova koje možete sami dodavati. No želite li da vaša stranica bude sigurnija, a mogućnost virusa i rušenja manja ta se proširenja mogu raditi u HTML kodu, CSS-u, Javascriptu ili PHP-u. I tu se vraćamo na početak naše priče i razlog zašto neke stranice radimo na stari, dobri provjereni „Old School” način, ako se za to ukaže potreba!

Zaključak: Vidljivost na internetu može biti veća ako je stranica rađena u CMS-u, a još bolje ako je proširena u kodovima. No, kakvu web stranicu želite ovisi o vašim pretenzijama, mogućnostima i djelatnostima kojima se bavite. Slušajući vaše želje, rado ćemo vas savjetovati.PromoviRAM/Kontakt