service, computers, repair

Što trebate znati o termalnoj pasti i kakva je njezina uloga

Kada u računalu ne bi bilo termalne paste, na prostoru između površine procesora ili nekog čipa i hladnjaka naprosto bi bila rupa unutar koje bi se nalazio samo zrak koji ima lošu toplinsku vodljivost. Za posljedicu bi procesor više zagrijavao, a hladnjak ne bi dobro hladio. Termalna pasta popunjava mikro šupljine između procesora i hladnjaka i služi za provođenje topline.

Koliko često termalnu pastu treba mijenjati?

Preporuka je mijenjati pastu svakih godinu (max. dvije). Obavezno ju zamijenite i svaki put kada otvarate hladnjak od procesora radi čišćenja ili zamjene hladnjaka, neovisno o kakvoj se pasti radi.

Sve dok je grafička kartica pod garancijom, pastu nemojte mijenjati samostalno nego u ovlaštenom servisu.

Arctic MX-4 jedna je od boljih termalnih pasti koja se kod nas najčešće koristi. Samo kvalitetna i pravilno nanesena termalna pasta može oboriti temperaturu Vašeg procesora.

Kako se nanosi termalna pasta

U jednom od prošlih blogova pojasnili smo kako treba čistiti računalo

te koje posljedice nečisto računalo može ostaviti po matičnu ploču. Baš kao i čišćenje računala, preporuka je i da se pasta mijenja jednom na godinu ili svaku drugu godinu ako se računalo čuva u ekstremno čistim uvjetima, što je danas rijetkost. Nakon što krpom prebrišemo računalo, otvorimo ga, odvojimo dijelove te zamijenimo termalne paste. Ostaci stare paste obrišu se alkoholom. Za čipove većih površina preporuka je razmazati pastu jednake debljine po cijeloj površini te pritisnuti cooler jer inače može doći do većih rupa. Iako je zamjena stare paste s novom jednostavan proces, preporuka je da se nanošenje nove termalne paste prepusti profesionalcima.

Želite zamijeniti termalnu pastu? Popis naših usluga možete vidjeti OVDJE.

Napomena: Da bi Vaše računalo imalo što dulji vijek trajanja držite ga na čistoj površini. Držite ga na stolu, ne na podu jer je manja koncentracija prašine. Također se preporučuje da kućne ljubimce držite podalje od svog računala, jer dlaka može biti jednako štetna kao i prašina. Redovito ga čistite i promijenite termalnu pastu.