hdd, hard disk drive, disk

Kloniranje diskova, zašto je nužno?

Iako su današnji diskovi dosta pouzdani i rade gotovo savršeno, mogu se dogoditi nezgodne situacije te da vam nešto pođe po zlu. Disk vam u jednom trenutku prestane raditi, a na njemu su pohranjeni dragocjeni podaci kao što su razni projekti, dokumenti, glazba, serije, filmovi i slično. Kako to vratiti? Vrlo vjerojatno to neće biti moguće ili će vas, ako inzistirate to jako puno koštati.
No, zato je takvu situaciju moguće izbjeći, odnosno najbolje je prevenirati ju redovnim sigurnosnim kopiranjem podataka.

Što je kloniranje diskova?

Kloniranje se najčešće radi kod zamjene diskova u računalima kako bi za korisnika ostalo sve nepromijenjeno, tj korisnik ne vidi razliku osim ubrzanja računala. Kada se primijeti usporenje rada računala svakako je dobro donijeti disk na provjeru i testiranje jer ako se dogodi kvar na disku i pojave se greške možda neće biti moguće klonirati disk.

Osnovna funkcija kloniranja diskova vrlo je učinkovita metoda prebacivanja sadržaja s jednog na drugi. Radi se o najjednostavnijoj metodi želimo li stvarno zaštititi sigurnost podataka.

Kako klonirati disk?

Tvrdi disk ili SSD se može klonirati pomoću niz alata. Većina ih je besplatna ili ih operativni sustavi već imaju ugrađene. Ako imamo još jedan dodatni disk, disk na njega možemo klonirati.

Što se sve može kopirati na disk?

Kopira se sve – od skrivenih postavki sustava i datoteka do svih podataka koji se nalaze na računalu. Novi disk postat će klon starog. Jedino će se razlikovati hoće li novi pogon biti brži ili veći. Kloniranje diska puno je bolje rješenje nego da sve svoje podatke ponovno instalirate. Kloniranje diska štedi i trud i vrijeme.

hard disk, hard drive, hdd
Kloniranje diskova Servisiram


Kopiranje ili stvaranje slika diska?

Pokušate li ga samo i fotografirati sve ostaje isto. Slika je ujedno i sigurnosna kopija koja se u bilo kojem trenutku može zapisati na disk i vratiti podatke. Slika diska nije funkcionalna ako ju ne odlučite zapisati na disk. Moguće je imati i više slika diska koje se povremeno izrađuju kako biste održali sigurnost svojih podataka. Dakle, kloniranje diska ili stvaranje slike diska isti je postupak.

Što je potrebno za kloniranje diska?

Potreban je drugi pogon za prijenos trenutnog diska, tvrdi disk ili SSD, sve dok je veličina podataka o kloniranju potpuno ista. Također može se klonirati i disk koji ima 64 GB pohranjenih podataka na SSD koji sadrži puno više GB. Ako se za novi glavni pogon koristi SSD, računalo će raditi brže, budući da postoji razlika među generacijama tvrdih diskova. Pri tome nije nužno da je tvrdi disk ili SSD instaliran u vaše računalo, jer za kloniranje diska može se koristiti i vanjski pogon, ako je USB ključ dovoljno velik da može zapisati sliku diska.

hard drive, hdd, disk
Kloniranje diskova Servisiram



Treba li pregledati disk prije kloniranja?

U pravilu da, jer tako možemo izbrisati nepotrebne podatke i osloboditi prostor. Tako možete uštedjeti vrijeme izrade kloniranog diska, jer će sustav imati manje podataka za prepisivanje na novi disk. Kloniranje diska ne bi trebalo biti komplicirano. Ako imate ugrađeni disk u računalu ili je povezan s USB-om, kloniranje može početi.

Kako koristiti klonirani disk?

Svakako pri njegovoj upotrebi treba biti oprezan. Najbolje ga je držati na sigurnom mjestu i paziti da ne dođe do nekoga tko ga može zlorabiti. U svakom slučaju kloniranje diska nije ni zahtjevno ni dugotrajno, a uštedjet će vam sve muke, dođe li do kvara računala ili nekog drugog problema. U svakom slučaju kloniranje diskova svakako se preporučuje. I za tu uslugu stojimo na raspolaganju.
RAM-SERVIS