bookkeeping and accounting

Knjigovodstvo vs. računovodstvo

Iako ih mnogi poistovjećuju, pojmovi knjigovođa i računovođa nisu isti. Oba profila zahtijevaju ekonomsko obrazovanje. No, zanimanje računovođe ipak zahtijeva veće formalno znanje i poznavanje zakonskih propisa Republike Hrvatske.
U praksi računovođa je zadužen za procjenu i tumačenje financijskih podataka poduzeća kao i za njihovo izvještavanje, dok jer posao knjigovođe da dostavljenu dokumentaciju proknjiži i to tako da sve bude u skladu sa zakonskim propisima. Dakle, knjigovođa podliježe računovođi, no njegov posao jednako je važan.

Funkcija knjigovodstva

Knjigovodstvo je postupak dosljednog bilježenja dnevnih transakcija i ključna je komponenta za izgradnju financijski uspješnog poslovanja. Knjigovodstvo se sastoji od evidentiranja financijskih transakcija, knjiženja zaduženja i kredita, izrade računa, održavanja i uravnoteženja podružnica, glavnih knjiga i povijesnih računa, popunjavanja platnog spiska.
Glavna knjiga osnovni je dokument u kojem knjigovođa bilježi iznose prodaje i primitaka troškova. To se naziva knjiženjem. Što više tvrtka prodaje ili posluje, to je knjiženje češće.


Složenost knjigovodstvenog sustava često ovisi o veličini tvrtke te broju transakcija koje se izvršavaju dnevno, tjedno i mjesečno. Sve prodaje i kupnje koje je izvršilo vaše poduzeće moraju se evidentirati u knjizi, a za određene stavke potrebni su popratni dokumenti, a sve radnje nadzire Porezna uprava.

Funkcija računovodstva

Računovodstvo je postupak na visokoj razini koji koristi financijske podatke koje je sastavio knjigovođa ili vlasnik tvrtke i stvara financijske modele pomoću tih podataka.

Proces računovodstva složeniji je od knjigovodstva koji se uglavnom bazira na transakcijama.

Računovodstvo se sastoji od pripreme usklađivanja unosa (bilježenja troškova koji su se dogodili, ali još nisu evidentirani u knjigovodstvenom procesu), pripreme financijskih izvješća tvrtke, analiziranja troškova poslovanja, popunjavanja prijava poreza na dohodak, pomaganja vlasniku tvrtke u razumijevanju donošenja financijskih odluka.

Računovođa znatno dublje ulazi u analizu poslovanja jedne tvrtke. Upozorava na eventualne propuste. Njegova uloga je i savjetovanje vlasnike poduzeća kako mogu financijski profitirati u skladu sa zakonskim propisima. Prati kretanja i sastavlja financijska izvješća, izrađuje predračune i planira proračune jedne tvrtke ili organizacije. Posao računovođe je prikupljanje financijskih podataka u svrhu donošenja novih poslovnih odluka, a osim knjigovodstva sadrži financijsko planiranje, kontrolu, analizu i informiranje.

Dobro vođena financijska evidencija, pravilno i precizno unošene financijske transakcije koje je izradio knjigovođa, zajedno s pametnom financijskom strategijom izravno pridonose dugoročnom uspjehu svakog poslovanja. I dok neki vlasnici poduzeća nauče samostalno upravljati svojim financijama, drugi angažiraju profesionalce kako bi se mogli usredotočiti na dijelove svog poslovanja.
Mnogi direktori i vlasnici tvrtki svoje financijsko poslovanje i evidenciju troškova mogu pratiti i pomoću raznih softvera, koja im znatno olakšavaju komunikaciju s knjigovodstvenim servisom.

Odoo računovodstvo
Odoo računovodstvo Servisiram

Odoo računovodstvo

S Odoo aplikacijom za računovodstvo možete izraditi svoje izvješće o zaradi, pratiti bilance, izvješća o stanjima i novčanim tokovima, te pratiti bankovna izvješća. Na temelju svih njih možete pratiti i planirati svoje daljnje poslovanje. U istoj aplikaciji koja je povezana s prodajnom aplikacijom i aplikacijom za inventar sve financijske transakcije možete bilježiti na jednome mjestu.
Pristup svim podacima je u stvarnom vremenu, bilo gdje u svijetu, na različitim jezicima. Fakture u elektronskom obliku se mogu slati s bilo kojeg uređaja, pa i mobilnih. Plaćanja, ulazni i izlazni računi mogu se pratiti vrlo lako. Također se vrlo lako mogu kreirati računi iz prodajnih naloga ili naloga za isporuku.
Odoo računovodstvo aplikacija dostupna je i u Odoo Community besplatnoj verziji, koja je idealna ako ste tek krenuli u poduzetničke vode, a prednosti free verzije pojasnili smo u jednom od prošlih blogova

Odoo računovodstvenu aplikaciju možete preuzeti našoj službenoj web stranici: ProgRAM