apple, macbook, laptop

Temeljito čišćenje računala – zašto je važno

Osjetili ste da je na nekim dijelovima vaše računalo pregrijano, ventilator je intenzivan i glasan, a računalo je usporeno ili se brzo gasi i kada otvarate web stranicu, a pogotovo ako želite pogledati omiljeni film na YouTube kanalu? Vrijeme je za uzbunu. Vašem su računalu pregrijani vitalni čipovi zbog začepljenja hladila, otvora ventilacije ili neispravnog ventilatora i potrebno mu je temeljito čišćenje. Prašina može biti glavni uzročnik pregrijavanja komponenti jer blokira protok zraka kroz računalo, a rizik je veći ako računalo nije čišćeno više od godinu dana što dovodi do pregrijavanja matične ploče i njezinog uništenja, a čiji su popravci znatno skuplji.

Može li se prašina u računalu spriječiti?

Poput ostalih vrijednih stvari, vaše računalo treba brigu, a držanje u čistom prostoru i na čistome stolu, uz redovito čišćenje monitora i tipkovnice su osnove.
Kako biste spriječili dotok prašine u vaš uređaj nemojte ga držati na podu ili tepihu. Držite ga dalje od kućnih ljubimaca, a tijekom rada nemojte pušiti jer dim i pepeo na tipkovnici mogu naštetiti. No, svakodnevica je nešto drugo, a dotok prašine, ma koliko se trudili je neizbježan. Iako za prvu ruku za čišćenjem nerijetko mnogi posežu sami, redovita i kompliciranija čišćenja prepustite stručnjacima.

VAŽNO : U posljednje vrijeme sve više nam se javljaju klijenti, vlasnici stolnih računala za čišćenje grafičke kartice. Osim čišćenja prašine, obavezno treba zamijeniti termalnu pastu i termalnu gumicu na podlošku. Preporuka je da se kompletno čišćenje sistema i zamjena termalne paste također napravi jednom godišnje. Redovitim čišćenjem računala i zamjenom termalne paste, svom računalu produljujete životni vijek!

Želite li provjeriti svoje računalo i očistiti ga, obratite nam se s povjerenjem. RAM-SERVIS